Nowa kuchnia wegetariańska. - ebook
Nowa kuchnia wegetariańska. - ebook
Książka ta jest zachętą do częstszego spożywania produktów roślinnych. Autorzy, wegetarianie z długoletnim stażem, komponują potrawy tak, aby stanowiły pełnowartościowe posiłki i proponują 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Przedstawiają też wykaz produktów żywnościowych i ziół pomocnych przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rośliny zawierają substancje chemiczne, które zapobiegają chorobom i mogą je leczyć. Dzięki zaprezentowanej w książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Z łatwością pozbędziesz się alergii, oczyścisz narządy oraz poprawisz pamięć. Jedz na zdrowie!
Spis treści
Wstęp
Rozdział I – Sałatki, surówki, sosy
Sałatka ryżowa
Sałatka warstwowa
Sałatka Eli
Sałatka z ananasem
Sałatka lodowa z tuńczykiem
Sałatka Maryni
Sałatka lodowa
Sałatka śledziowa
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z porów
Sałatka z porów II
Sałatka z makaronem
Surówka z selera
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka serowa z kapusty pekińskiej
Sałatka włoska
Sałatka sojowa
Sałatka z ryżu II
Sałatka z jaj
Sałatka z melona
Sałatka z porów i ananasów
Sałatka Adasia
Surówka owocowa
Sałatka włoska II
Sałatka wykwintna
Sałatka z makaronem II
Sałatka fasolowa z klopsami sojowymi
Sałatka Anety
Sałatka fasolowa
Sałatka z cukinii
Sałatka z cebuli
Buraki z jabłkiem
Surówka jarzynowa
Kapusta z grzybami
Sałatka z porów i ananasów II
Sałatka fasolowo-ryżowa
Sałatka owocowa
Sałatka z porów II
Sałatka z białej kapusty
Sałatka z pieczarek z serem
Sałatka z bobu
Surówka węgierska z kapusty kiszonej
Sałatka z brukselki
Surówka z czarnej rzodkwi
Sałatka serowa
Sałatka z serem feta
Sałatka z serem feta II
Sałatka z soczewicy
Sałatka z czerwoną fasolką
Surówka z porów i jabłek
Sałatka z groszku konserwowego
Sałatka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty w sosie
Surówka z selera z owocami
Surówka z selera naciowego z jogurtem brzoskwiniowym
Surówka z porów i jabłek II
Sałatka z ziemniaków
Sałatka z fasoli z orzechami
Sałatka jarzynowa z soją
Surówka z kiszonej kapusty z soją
Sałatka owocowa z winogronami
Sałatka owocowa z winogronami w jogurcie
Sałatka owocowa z ananasem
Sałatka z brukselki II
Surówka z selera II
Surówka z porów
Sałatka kukurydziana
Sałatka ryżowa z serem feta
Sałatka z ziemniaków z warzywami
Sałatka z gotowanego kalafiora
Sałatka z soją
Sałatka z kiełkami sojowymi
Sałatka z białym serem
Sałatka z białym serem II
Surówka z białej rzepy
Surówka z porów
Surówka z kapusty
Sałata zielona z kiełkami
Sałatka z fasolki
Surówka z buraków
Surówka z kapusty włoskiej
Surówka z papryki
Sałatka z pomidorów
Sałatka z cykorii
Surówka z cykorii
Sałatka z brokułami
Surówka z selera naciowego II
Surówka z selerem
Sałatka z papryką
Sałatka z soczewicą
Sałatka amerykańska
Sałatka ze szparagów
Kolorowa sałatka
Sałatka z kiełkami rzodkiewki
Sałatka z buraczków po włosku
Sałatka jarzynowa z soją
Sałatka jarzynowa z majonezem, tradycyjna, śląska
Sałatka jarzynowa z fasolką perłową
Sałatka ryżowo-fasolowa
Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta
Sałatka z cykorii
Sałatka z kalafiora
Sałatka ze świeżej kapusty
Sałatka z białym serem III
Sałatka z kapusty pekińskiej z mozzarellą
Sałatka z pomidorów w sosie z bryndzy
Sałatka meksykańska
Sałata zielona z rokpolem
Sałatka z serem tofu
Sałatka z soczewicy i jabłek
Sałatka z fasoli i ziemniaków
Sałata zielona po kalifornijsku
Sałatka ryżowa z kukurydzą
Sałatka z cykorii, pora i żółtego sera
Sałatka ryżowo-porowa
Sałatka z soją lub soczewicą z ziemniakami
Sałatka z fasolki z jabłkami
Sałatka z kapusty pekińskiej, groszku i kukurydzy
Sałatka z cykorii z grapefruitem
Sałatka z serem feta III
Sałatka dla smakosza
Mizeria z cukinii
Surówka z kalafiora
Surówka fantazyjna
Surówka z buraków
Surówka z cebuli
Surówka z selera z marchwią
Surówka z buraków i jabłek
Surówka z białej kapusty
Surówka z kapusty z orzechami
Surówka z białej kapusty z serem żółtym
Surówka z porów z marchwią i orzechami
Surówka z białej rzepy z marchwią
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z pieczarek
Surówka z marchewki z sosem sałatkowym
Sałatka z bobu II
Sałatka z kapusty pekińskiej II
Sałatka z brokułów
Sałatka z pomidorów i korniszonów
Sałatka z kotletami sojowymi
Mix sałat z warzywami
Sałatka nicejska
Sałatka grecka
Sałatka z soczewicą II
Rozdział II – Dania obiadowe z warzyw i owoców
Kotlety z ziemniaków Joli
Satarasz
Placki ziemniaczane Eli
Ziemniaczane paszteciki
Suflet serowy
Kotlety sojowe zapiekane z pieczarkami
Kotlety gniazdka jaskółcze
Placki ziemniaczane serowo-cebulowe
Kotlety z kalarepy
Kotlety sojowe po góralsku
Hamburgery warzywne
Łosoś w jarzynach
Lazania ze szpinakiem Beaty
Soja w sosie curry
Makaron spaghetti w sosie pomidorowo-sojowym
Strogonow sojowy
Brokuły w serowej panierce
Paprykarz sojowy
Kotlety z kabaczka
Bigos warzywny
Leczo
Sajgonki warzywne
Kotlety sojowe pieczone z jabłkami
Kotlety warzywne Kasi
Placki ziemniaczane z kabaczkiem
Tacos
Krokiety z kiełbaskami sojowymi
Kotlety z kapusty włoskiej
Ziemniaki z kapustą po śląsku
Bakłażany nadziewane
Hot dogi wegetariańskie
Kotlety z białego sera
Kotlety sojowe-klopsy zapiekane z brukselką
Kotlety z białej kapusty
Kotlety z bakłażana
Zapiekanka
Pizza
Zapiekanka z ziemniaków
Kotlety z ryżu
Kotlety sojowe w sosie curry
Krokiety orzechowe
Sos kukurydziany do kotletów
Ryż z sosem warzywnym
Kotlety sojowe domowe
Omlet z jabłkami lub bananami
Ryż z granulatem sojowym
Potrawka z soczewicy i soi
Szaszłyki wegetariańskie z grilla
Kostka sojowa w sosie
Krokiety z groszku
Krokiety ziemniaczano-orzechowe
Kotlety z ziemniaków
Soczewica w sosie
Nadziewana cebula
Ziemniaki zapiekane
Duszone ziemniaki z pieczarkami
Omlet biszkoptowy
Risotto
Gulasz warzywny z kostką sojową
Cukinia w cebuli
Kotlety z cukinii
Klopsy z fasoli
Jabłka smażone z ryżem
Kluski ostre
Kluski prażuchy
Suflet serowy II
Omlet grzybowy
Zapiekane ziemniaki w całości
Zapiekane ziemniaki w całości z grzybami
Zapiekana brukselka
Kotlety sojowo-czosnkowe w sosie
Kotlet mielony warzywno-sojowy
Kotlet mielony z kapusty
Krokiety serowe
Klopsy z grochu
Klopsy z grzybów
Panierowany kalafior
Nasiona soi w sosie pomidorowym
Kuleczki ziemniaczano-serowe
Ziemniaczane placuszki
Leczo węgierskie
Fasolka szparagowa – czosnkowa
Zapiekanka z dyni
Zapiekanka z kiszoną kapustą
Papryka w cieście
Kabaczek w sosie pomidorowym
Ryż z warzywami
Krokiety ryżowe
Frytki z patisona
Pizza z makaronem
Pizza z ziemniaków
Pizza włoska
Zapiekany makaron
Omlet z orzechami
Omlet z cukinii
Zapiekana brukselka II
Zapiekanka z brokułów
Cukinia zapiekana z pomidorami
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka z makaronu
Makaron z warzywami, przysmażany
Pszenica z warzywami w sosie
Wykwintna zapiekanka z ziemniaków
Ryż podsmażany z papryką i rokpolem
Boczniaki z ryżem
Boczniaki po chińsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Danie z kiszonej kapusty
Omlet z warzywami
Bigos wegetariański
Fasolka mung na gęsto
Warzywa podsmażane z ryżem
Spaghetti wegetariańskie
Złożona wersja sosu do spaghetti
Zapiekany ziemniak z pomidorami i jajkami
Gołąbki wegetariańskie
Makaron z kapustą
Kitri
Leczo II
Kostka sojowa z cukinią
Kostka sojowa podsmażana z cebulą
Makaron zapiekany z serem
Wegetariański domowy placek po węgiersku
Gołąbki z czerwonej kapusty
Gulasz sojowy
Papryka nadziewana
Ryż na słodko z owocami
Ryż zapiekany z bananami
Placki serowo-ziemniaczane
Inne placki ziemniaczane
Kluski serowe
Naleśniki z grzybami panierowane
Ziemniaki z piekarnika
Naleśniki muesli
Pizza II
Kotlety z kukurydzy
Placuszki kapuściane
Kotlety z ryżu
Kotlety z pszenicy
Kotlety z płatków owsianych
Kotlety z selera
Marchewki panierowane
Kotlety z kalafiora
Kotlety mielone z boczniaków
Boczniaki panierowane
Kotlety z białej rzepy
Cebula w cieście
Pieczarki panierowane
Kotlety z sera żółtego
Makaron ze szpinakiem
Krokiety ziemniaczane
Makaron z sosem z tuńczyka
Spaghetti z warzywami
Spaghetti z sosem z parmezanu
Warzywa z grilla
Galaretka jarzynowa
Cieciorka w pomidorach
Kuleczki z cieciorki
Kotlety z soczewicy
Paprykarz sojowy
Makaron muszle nadziewane
Rozdział III – Zupy
Grochówka z zielonego groszku
Grochówka na gęsto
Zupa fasolowa inaczej
Kapuśniak włoski
Zupa ziemniaczana krem
Pomidorowa z soją
Zupa jarzynowa przysmażana
Pyszna zupa ziemniaczana
Zupa koperkowa
Krupnik z soją
Zupa cebulowa
Zupa krem ze szparagów
Zupa krem z pieczarek
Wodzionka
Kapuśniaczek z kostką sojową
Zupa z kolorowej fasolki
Rosół wegetariański
Barszcz czerwony wegetariański
Zupa pomidorowa
Grysiczek
Krupnik z ziemniakami
Zupa pieczarkowa
Zupa parzybroda
Grochówka
Zupa z kukurydzy
Zupa chińska 5 smaków
Zupa krem z brokułów
Zupa z brukselki
Zupa krem z selera
Zupa serowa
Zupa z pszenicą
Chłodnik warzywny
Chłodnik pomidorowy
Zupa z młodych buraczków, botwinka
Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Zupa fasolowa z kostką sojową
Zupa z fasoli szparagowej
Żurek
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z zielonego groszku
Zupa pomidorowa, węgierska
Zupa ze świeżych ogórków
Wegetariańska zupa meksykańska
Zupa z kalarepy
Wegetariański rosół z parmezanem
Zupa ogórkowa
Zupa z soczewicy
Zupa jarzynowa krem
Zupa ryżowa
Krem z dyni
Zupa jarzynowa z papryką i kukurydzą
Zupa z kapusty włoskiej z granulatem sojowym
Zupa kalafiorowa
Zupa węgierska
Zupa prowansalska
Zupa z marchwi
Zupa z cukinii
Zupa truskawkowa
Zupa krem z ziemniaków
Zupa czosnkowa z ziemniakami
Rozdział IV – Sosy i dipy
Sos czosnkowy do sałatek
Sos czosnkowy
Sos curry
Sos paprykowy
Sos serowy z orzechami
Sos serowy
Sos cebulowy
Sos chrzanowy na ciepło
Sos pomidorowy na ostro
Sos musztardowy na zimno
Sos koperkowy do jaj na twardo
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy na śmietanie
Sos cebulowo-czosnkowy
Sos tatarski
Dip z bryndzy
Dip owocowy
Dip majonezowy
Dip jogurtowy
Klasyczny sos winegret
Sos cebulowo-jabłkowy
Dip czosnkowy
Rozdział V – Pasty do chleba
Paprykarz domowy
Pasta z soczewicy
Pasta z grochu
Pasta z tuńczykiem
Pasta serowa
Pasta z pora
Galaretka warzywna
Pasztet z sera białego
Pasta serowa II
Pasta z soczewicy II
Pasta z serka topionego
Pasta z sera żółtego
Pasta twarogowo-jajeczna
Pasta z selera
Pasta twarogowo-warzywna
Pasta twarogowo-czosnkowa
Pasta bananowa
Pasztet z grochu
Pasta z fasolki mung
Pasta z pora z jajkami
Pasta z fasoli
Pasta z jajek
Pasta z sera topionego z orzechami włoskimi
Pasta z twarożku z rzodkiewkami
Pasta z zielonego groszku
Pasztet z soi
Pasztet warzywny
Pasta warzywna
Rozdział VI – Ciasta, desery, napoje
Biszkopt z owocami
Kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto drożdżowe maślane z migdałami
Makowe ciasto
Babka z marchewki
Placek z cukinii
Kokosanki
Zapiekanki serowo-gruszkowe
Chalawa
Koktajl porzeczkowy
Koktajl bananowy
Koktajl warzywny
Kisiel porzeczkowy
Kisiel truskawkowy
Kisiel z jabłek
Malinowy deser
Ciasto z wiśniami
Ciasto cytrynowe
Marchwiowa babka
Piernik sojowy
Ciasteczka owsiane
Marchwiowa babka II
Ryżowe ciasteczka
Otrębowe babeczki
Sezamowe ciasteczka
Ciasteczka serowe
Słone ciasteczka
Sezamki
Kokosanki
Keks
Jabłecznik na kruchym spodzie
Babka jogurtowa
Ciasto kokosowe, owocowe
Placek jabłkowo-orzechowy
Ciasto drożdżowe nadziewane
Ciasto z dyni
Inne pączki, diabełki
Pączki angielskie
Puding waniliowy
Nadziewane brzoskwinie
Jabłka pieczone
Torcik na zimno
Deser z czarnej porzeczki
Sałatka z melona II
Koreczki owocowe
Sałatka owocowa w arbuzie
Sałatka owocowa
Napój pomarańczowy
Napój marchewkowo-pomarańczowy
Napój jabłkowo-miętowy
Chleb Marysi
Zdrowe śniadanko
Zimowe śniadanie
Alfabetyczny indeks potraw
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8168-767-6 |
Rozmiar pliku: | 2,7 MB |