Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Prosta dieta przeciwzapalna i przeciwbólowa w szczególności przy chorobie Leśniowskiego-Crohna - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
16 stycznia 2023
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
54,50

Prosta dieta przeciwzapalna i przeciwbólowa w szczególności przy chorobie Leśniowskiego-Crohna - ebook

Zdiagnozowano u ciebie nieswoiste zapalenie jelit? Martwisz się, że do końca życia będziesz zmagał się z objawami choroby Leśniowskiego-Crohna? Jest dobra wiadomość. Możesz samodzielnie złagodzić stany zapalne towarzyszące tym chorobom układu pokarmowego. Jak? Wybierając odpowiedni model żywienia. Dzięki tej książce poznasz dietę łączącą zalety diety przeciwzapalnej i low-FODMAP, która wesprze cię w zmaganiach z problemami zdrowotnymi. Dowiesz się, jak wykorzystać w zapaleniu jelit leczenie domowe. Oprócz wskazówek profesjonalnej dietetyczki otrzymasz aż 100 przepisów na oryginalne i smaczne potrawy, a także gotowe 2-tygodniowe menu. Dieta w chorobach jelit – odzyskaj kontrolę nad swoim ciałem.

Spis treści

Wprowadzenie

Rozdział 1. Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Rozdział 2. Wskazówki dietetyczne przy chorobie Leśniowskiego-Crohna

Rozdział 3. Układanie menu

Rozdział 4. Koktajle i śniadania

Rozdział 5. Zupy

Rozdział 6. Sałatki

Rozdział 7. Dania wegetariańskie

Rozdział 8. Dania mięsne

Rozdział 9. Ryby i owoce morza

Rozdział 10. Dania z ryżem i makaronem

Rozdział 11. Desery

Monitorowanie reakcji na żywność

Przeliczniki jednostek miar

Strony internetowe

Bibliografia

Podziękowania

O Autorce

Kategoria: Zdrowie i uroda
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8272-470-7
Rozmiar pliku: 6,5 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

WPROWADZENIE

Nazywam się Amanda Foote. Jestem dyplomowaną dietetyczką i dziękuję, że rozpoczynasz ze mną tę uzdrawiającą podróż. Zostałam dietetyczką po to, aby pomagać ludziom z chorobami związanymi z jedzeniem, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Chociaż sama nie cierpię na tę chorobę, to jednak mam alergie pokarmowe i inne przewlekłe dolegliwości, dzięki czemu doskonale rozumiem, jaka frustracja, dezorientacja i lęk mogą towarzyszyć odżywianiu. Moją zawodową i osobistą misją jest wspieranie ludzi w łagodzeniu tych przykrych odczuć – nie tylko poprzez udzielanie przydatnych informacji, ale także wprowadzenie pysznych, zdrowych i satysfakcjonujących posiłków na rodzinny stół.

Chociaż droga do zdrowia jest nieco inna dla każdego z nas, domyślam się, że podobnie jak wiele osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, bardzo długo się męczyłeś, zanim zostałeś w końcu zdiagnozowany. Czasami otrzymanie właściwej diagnozy przynosi nam ulgę, ponieważ potwierdza zasadność naszych zmagań, nadaje nazwę objawom i pozwala ruszyć naprzód. Z drugiej strony jednak wiadomość, że dana choroba już zawsze będzie z nami, może wywołać stres i negatywne emocje. Pracując z wieloma klientami cierpiącymi na chorobę przewlekłą i osobiście zmagając się z podobnymi wyzwaniami, bardzo współczuję twoim rozterkom i pragnę ci pomóc.

Twoje życie z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest zupełnie wyjątkowe. Diagnoza to parasol, taki sam dla wszystkich, ale ulewy i burze, jakich doświadczasz, są tylko twoje: każdy człowiek ma inny organizm i inne doświadczenia związane z chorobą. Znalezienie odpowiedniej dla siebie diety ma jednak znaczący wpływ na zmniejszenie częstotliwości i nasilenie zaostrzeń, a zarazem zwiększenie częstotliwości i wydłużenie okresów remisji.

Chociaż nie istnieje jeden styl odżywiania właściwy dla wszystkich osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, ta książka pomoże ci sprostać twoim obecnym wyzwaniom i wprowadzić najlepszą dla siebie dietę, bez względu na to, czy jesteś obecnie w fazie zaostrzenia czy remisji.

Napisałam tę książkę, aby pokazać ci, w jaki sposób wybór odpowiedniego dla twojego organizmu pożywienia może ułatwić ci życie, pomóc uzyskać lepszy kontakt z ciałem i odzyskać poczucie kontroli. Jako dietetyczka jestem zawodowo i etycznie zobowiązana do dzielenia się zaleceniami popartymi dowodami naukowymi. Możesz więc być pewien, że wskazówki zawarte w tej książce są uzasadnione naukowo i mają mocne podstawy w recenzowanych badaniach klinicznych.

Przekonasz się, że zamieszczone tutaj przepisy pozwalają na sporą elastyczność, dzięki czemu możesz je modyfikować zgodnie z własną nadwrażliwością pokarmową, potrzebami żywieniowymi lub osobistymi preferencjami. Ponadto moje przepisy są bardzo łatwe, mają krótkie listy składników, wykorzystują proste techniki gotowania i obejmują szeroką gamę produktów spożywczych, które głęboko odżywią twój organizm.

Jednym z powodów, dla których mogłeś sięgnąć po tę książkę, jest to, że nie zdołałeś złagodzić dokuczliwych objawów mimo stosowania się do wskazówek lekarzy, zażywania leków i korzystania z innych metod leczenia. Jedzenie może być potężnym lekarstwem redukującym objawy chorobowe, a dieta jest czymś, nad czym możesz zyskać pełną kontrolę!

To najlepsza droga do remisji!

ROZDZIAŁ 1
DIETA W CHOROBIE LEŚNIOWSKIEGO-CROHNA

W tym rozdziale omówię, czym jest choroba Leśniowskiego-Crohna i jak się przejawia w codziennym życiu. Opowiem również o tym, jak może ci pomóc lekarz, a jak odpowiednia dieta, a także jaka jest rola umysłu w powrocie do zdrowia. Wyjaśnię, w jaki sposób pożywienie wpływa na objawy chorobowe i przedstawię kilka zaleceń, dzięki którym zyskasz pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. To pierwsze kroki na drodze do lepszego samopoczucia.

Co to jest choroba Leśniowskiego-Crohna?

Nieswoiste zapalenie jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD) to grupa chorób, które powodują przewlekłe stany zapalne w układzie pokarmowym. Najczęściej występującymi chorobami z tej grupy są choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Każdy przypadek jest inny, ponieważ każdy człowiek doświadcza choroby na swój wyjątkowy sposób. Choroba może wystąpić w dowolnej części przewodu pokarmowego, ale najczęściej objawia się w końcowej części jelita cienkiego i na początku jelita grubego w postaci tak zwanego zapalenia jelita krętego. Do innych postaci choroby Leśniowskiego-Crohna należą: zapalenie jelita krętego ograniczające się do samego jelita cienkiego, postać żołądkowo-dwunastnicza, w której zmiany obejmują żołądek i dwunastnicę, zapalenie jelita czczego, ograniczające się do początkowej części jelita cienkiego, oraz zapalenie samego jelita grubego. Bez względu na postać choroba Leśniowskiego-Crohna dotyka wszystkich warstw tkanki i powoduje obrzęk lub stan zapalny tkanki łączącej jelito z brzuchem. W chorobie Crohna kawałki zdrowej tkanki w jelitach występują naprzemiennie z odcinkami objętymi stanem zapalnym, które mogą powodować zaostrzenia lub dolegliwości bólowe.

Termin „stan zapalny” bywa mylący, ponieważ jego obecność w organizmie może być korzystna lub szkodliwa, w zależności od okoliczności. Zazwyczaj, gdy tkanka zostaje podrażniona z powodu infekcji lub urazu, wyzwalana jest odpowiedź immunologiczna mająca na celu naprawę uszkodzenia, co skutkuje pojawieniem się „dobrego” stanu zapalnego, który pomaga organizmowi się wyleczyć. Problem pojawia się, gdy proces ten zachodzi nieustannie i rozwija się przewlekły stan zapalny.

Na szczęście odpowiednie pożywienie pozwala zapobiec przewlekłym stanom zapalnym i je skutecznie wyleczyć, a ta książka pomoże ci znaleźć odpowiednie dla siebie pokarmy, dzięki którym poczujesz się lepiej.

Przyczyny

Choroba Leśniowskiego-Crohna wciąż zbija nieco z tropu społeczność medyczną, ponieważ nie poznano jeszcze dobrze jej genezy. Jedną ze znanych przyczyn jest nadaktywność układu odpornościowego. Zdrowy układ odpornościowy atakuje tylko szkodliwe mikroorganizmy, a zaburzony również mikroorganizmy nieszkodliwe. Uważa się, że jest to główną przyczyną przewlekłego stanu zapalnego w chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Choroba Crohna może mieć również podłoże genetyczne. U wielu pacjentów występuje ona rodzinnie, ale u wielu innych nie stwierdza się żadnej rodzinnej historii nieswoistych chorób zapalnych jelit. Chociaż pochodzenia kulturowego nie uznaje się za przyczynę choroby Leśniowskiego-Crohna, to jednak wykazano, że występuje częściej u osób pochodzenia wschodnioeuropejskiego, w tym u wielu Żydów.

Miejsce zamieszkania nie jest bezpośrednią przyczyną choroby Leśniowskiego-Crohna, ale choroba ta występuje częściej na obszarach miejskich krajów rozwiniętych, szczególnie w klimacie północnym. Może to wynikać z tego, że dieta osób zamieszkujących te obszary jest zwykle bogata w przetworzoną i wysokotłuszczową żywność i nie zawiera wystarczającej ilości zdrowych bakterii wzbogacających mikrobiom jelitowy.ROZDZIAŁ 6
SAŁATKI

Podnieś rękę, jeśli bałeś się zjeść sałatkę ze względu na chorobę Leśniowskiego-Crohna. Twoje obawy mogły wynikać z faktu, że sałatki z zielonych warzyw liściastych zawierają mnóstwo błonnika, przez co powodują bardzo niekomfortowe objawy u osób z tą chorobą, ale w twoim przypadku problematyczne mogły być również sosy sałatkowe na bazie sera i produktów mlecznych. Z tego względu jest więc całkowicie zrozumiałe, że unikałeś sałatek, ale wszystkie dania wymienione w tym rozdziale będą korzystne dla twojego organizmu, wprowadzą do twojej diety bogactwo smaków i faktur oraz zapewnią cenne składniki odżywcze.

Sałatka owocowa

Sałatka awokadowo-ogórkowa

Sałatka ziemniaczana na ciepło

Sałatka warzywno-ziemniaczana

Sałatka z makaronem

Sałatka warzywna z quinoa

Tortille z sałatką z kurczaka

Sałatka z batatów, quinoa i kurczaka

Sałatka taco

Wrapy z sałaty z indykiem, mango i awokado

Sałatka Cobb z kurczakiem

Sałatka z tuńczyka

Sałatka owocowa

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT • 4 porcje

ZAOSTRZENIE • REMISJA • BEZMLECZNE • BEZGLUTENOWE • NISKOTŁUSZCZOWE • NISKOBŁONNIKOWE • PALEO

------------------------------------------------------------------------

Ta sałatka owocowa jest pełna przyjaznych dla osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna owoców, dzięki czemu zapewni ci zarówno ożywcze smaki, jak i niezbędne witaminy oraz minerały. Stanowi świetny dodatek do dowolnego posiłku lub orzeźwiającego deseru.

• 2 łyżki soku z limonki

• 1 łyżka miodu

• ½ pokrojonego na kawałki wielkości kęsa melona kantalupa

• ½ pokrojonego na kawałki wielkości kęsa melona miodowego

• 1 pokrojone na kawałki wielkości kęsa jabłko bez skórki

• 2 pokrojone w plasterki banany

• 1 pokrojone na kawałki wielkości kęsa mango bez skórki

• 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty, do dekoracji

1. W małej misce wymieszaj sok z limonki z miodem.

2. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie owoce, a następnie polej je dressingiem limonkowo-miodowym i delikatnie wymieszaj.

3. Podawaj sałatkę ozdobioną świeżą miętą.

Wersja łagodniejsza: Możesz dodać do tego przepisu dowolne owoce o najkorzystniejszym działaniu na twój wyjątkowy organizm.

Dla ułatwienia: Wykorzystaj resztki z tego dania do przyrządzenia koktajli. Po prostu włóż przygotowaną sałatkę do blendera i zmiksuj na gładką masę.

W jednej porcji: kalorie: 227; tłuszcz całkowity: 1 g; tłuszcze nasycone: 0 g; węglowodany: 58 g; błonnik: 6 g; cukry: 46 g; białko: 3 g

Sałatka awokadowo-ogórkowa

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT • 2-4 porcje

ZAOSTRZENIE • REMISJA • BEZMLECZNE • BEZGLUTENOWE • NISKOBŁONNIKOWE • LOW FODMAP • PALEO

------------------------------------------------------------------------

Tę sałatkę bez sałaty możesz podawać samą, w kanapce lub wrapie albo z ryżem lub makaronem. Ten przepis pozwala uzyskać wystarczającą ilość sałatki na dwa dania główne lub cztery przystawki.

• 2 pokrojone w centymetrowe kawałki ogórki bez skórki i nasion

• 1 pokrojone w centymetrowe kawałki duże awokado

• ¼ szklanki posiekanego szczypioru z cebulki szalotki lub szczypiorku

• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry

• 1 łyżka oliwy czosnkowej

• 1 łyżka soku z limonki

• 1 łyżka soku z cytryny

• sól

1. Wymieszaj składniki w dużej misce.

2. Przykryj i wstaw do lodówki na 10 minut, aby smaki się połączyły.

3. Podawaj schłodzoną.

Wskazówka dotycząca składników: Awokado jest dojrzałe, gdy jego skórka ma ciemny kolor o fioletowym odcieniu i poddaje się delikatnemu naciskowi. Jeśli wydaje się zbyt twarde, nie jest jeszcze dojrzałe, a jeśli zapada się pod naciskiem, jest przejrzałe.

W jednej porcji: kalorie: 75; tłuszcz całkowity: 5 g; tłuszcze nasycone: 1 g; węglowodany: 7 g; błonnik: 3 g; cukry: 2 g; białko: 2 g
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: