Facebook - konwersja
Darmowy fragment

Psychodietetyka, czyli jak przestać zajadać emocje i stres - ebook

Wydawnictwo:
Format:
PDF
Data wydania:
13 lutego 2023
49,40
4940 pkt
punktów Virtualo

Psychodietetyka, czyli jak przestać zajadać emocje i stres - ebook

Otyłość, cukrzyca i nadciśnienie to zmora naszych czasów. Te choroby dotykają coraz większą grupę naszego społeczeństwa. Nawet młodzi ludzie nie cieszą się pełnią zdrowia. Zaburzenia emocjonalne, niepokój czy złe relacje tylko pogłębiają złe samopoczucie. Pomóc ci może psychodietetyka. Ta książka ułatwi ci odróżnić głód emocjonalny od głodu fizycznego. Rozpoznasz, które produkty naprawdę cię odżywiają, a które zaśmiecają twój organizm. Poznasz zasady diety i odżywiania, które wpłyną na poprawę twojego zdrowia. 120 przepisów na proste i odżywcze dania ułatwi ci przygotowanie własnego planu odżywiania. Przygotujesz dietę, która wzmocni twoje ciało i umysł. Jak zrozumieć siebie i naprawić swoją relację z jedzeniem.

Spis treści

WSTĘP

PRZEWODNIK PO KSIĄŻCE

PSYCHODIETETYCZNE PODEJŚCIE DO DIETY

Zacznę od poniedziałku

Głowa jest ważna

Skup się na tym, co jest istotne

Wycofanie społeczne a dieta

Rezygnacja z wielu produktów

Jedzenie na zapas

Wprowadź metodę małych kroków

Dzielenie jedzenia na dobre i złe

Zasada 80/20

Jabłko to nie czekolada

Piąty kawałek sernika smakuje tak samo jak ten pierwszy

Stawiaj sobie realne cele

Wprowadzaj spontaniczną aktywność fizyczną

Pilnowanie godzin posiłków a nie kalorii

Karmienie głodu emocjonalnego

 

ŚNIADANIA

Owsianka z gruszką i cynamonem

Owsianka malinowa chmurka

Owsianka na wypasie

Smoothie bowl o smaku mango

Leśne smoothie bowl

Jaglanka a’la ciasto marchewkowe

Jaglanka pinacolada

Jaglanka kakaowa z truskawkami

Skyrowy bowl

Szakszuka

Jajecznica we wrapie

Bajgiel z pastą jajeczną

Bajgiel z camembertem i figą

Bajgiel z wędzonym łososiem

Bajgiel z grillowanym kurczakiem

Ciabatta z kozim serem i burakiem

Ciabatta z prosciutto

Kanapki z hummusem

Kanapki z guacamole

Kanapka z twarożkiem

Kanapka z jajkiem sadzonym

Kanapka po włosku

Kanapki z pastą z makreli

Tosty z pieczarkami i serem

Tosty z pesto i mozzarellą

Tosty z wędzonym kozim serem

Tosty z masłem orzechowym i bananem

Tosty z domową nutellą i bananami

Twarożek ogórkowo-koperkowy

Serek granulowany z dodatkami

 

OBIADY

Spaghetti wołowe

Makaron z cukinią

Makaron ze szparagami

Makaron z pieczoną fetą

Makaron ruski

Makaron z krewetkami

Makaron z kurczakiem i cukinią

Makaron sojowy ze schabem

Makaron ryżowy z tofu

Ryż z warzywami i parmezanem

Ryż po chińsku

Ryż z krewetkami

Ryż z kurczakiem i pieczarkami

Pęczak z boczniakami

Kuskus bowl

Szaszłyk wołowy

Szaszłyk wieprzowy

Schab po hawajsku

Schab po góralsku

Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Pieczone w pomarańczach udko z kurczaka

Udko z kurczaka pieczone na szparagach podane z ryżem tymiankowym

Łosoś pieczony w limonkach

Potrawka z dorsza w pomidorach

Krewetki z Jackiem Danielsem

Krewetki w białym winie

Burger z tofu

Fishburger

Burger z halloumi i ananasem

Burger z grillowanym kurczakiem

 

KOLACJE

Carpaccio z buraków

Melon z prosciutto

Brokuł z dodatkami

Pyrka z gzikiem

Szaszłyk paprykowo-pieczarkowy

Fasolka szparagowa z fetą i sezamem

Sałatka z pieczonym batatem

Sałatka z łososiem i jajkami przepiórczymi

Sałatka z grillowanym halloumi

Sałatka z tortellini

Lawasz z kozim serem

Lawasz z wędzonym łososiem

Lawasz z wędzonym boczkiem

Ciabatta z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Ciabatta caprese

Bagietka z łososiem

Bagietka z serem korycińskim

Bagietka z burakiem i fetą

Ryż z pieczarkami i cheddarem

Ryż z kurczakiem i cukinią

Ryż curry ze schabem

Ryż z wołowiną

Makaron a’la caprese

Makaron z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron z pieczonymi składnikami

Kasza gryczana w stylu śródziemnomorskim

Krem z zielonych warzyw z mascarpone

Krem z białych warzyw z oliwą truflową

Krem z czerwonych warzyw

Krem z duszonej papryki

 

PRZEKĄSKI

Krem pomidorowy z mascarpone

Krem z kalafiora

Krem z duszonej dyni

Pieczony kalafior z dipem

Pieczone plastry marchewki z dipem

Frytki z dyni

Pieczona cukinia w parmezanie

Stripsy z boczniaka

Sałatka z pieczonym tofu

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z jajkami przepiórczymi

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Placki z cukinii z łososiem

Placki z kurczakiem i brokułem

Tortilla z awokado i owczym serem

Tortilla z łososiem i chrzanem

Tortilla z hummusem

Tortilla z indykiem

Domowe nachosy

Pizza na tortilli

Deser chia

Bowl z granolą

Jednoporcjowe tiramisu

Pieczona owsianka

Nocna owsianka cynamonowa

Koktajl bananowo-kokosowy

Koktajl truskawka-kiwi

Koktajl mango

Koktajl jagodowy

 

ZAKOŃCZENIE

BIBLIOGRAFIA

Indeks przepisów

Kategoria: Zdrowie i uroda
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8272-483-7
Rozmiar pliku: 10 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij