Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Słodycze bez cukru i słodzików - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
18 lipca 2022
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
64,60

Słodycze bez cukru i słodzików - ebook

Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!

Spis treści

Wstęp

Dlaczego powinniśmy ograniczać cukier?

Różnica pomiędzy fruktozą w owocach a syropem glukozowo-fruktozowym

Czym naturalnie słodzić?

Mąka orkiszowa a tradycyjna mąka pszenna – którą wybrać?

Kilka słów o ładunku glikemicznym

Czym zastąpić jajka w wypiekach?

Przepisy

1. Babeczki

Muffinki bananowe

Muffinki bananowo-kakaowe

Muffinki owsiane z owocami

Czekoladowe muffinki z cukinii

Ekspresowe muffinki kakaowe z fasoli

Babeczki kokosowo-bananowe z białej fasoli

Wegańskie babeczki bananowo-orzechowe

Babeczki pomidorowe z korzenną nutą

Migdałowo-pomarańczowe babeczki z pistacjami

Muffinki z malinami

Muffinki dyniowo-pomarańczowe

2. Ciasta i chlebki

Chlebek bananowy z sezamem

Chlebek jabłkowy

Chlebek piernikowy z jabłkiem i bananami

Proste ciasto jabłkowe

Ciasto a’la Twix

Orzechowy jagielnik z kremem daktylowym

Pieczony placuszek owsiany z owocami leśnymi

Serniczek sezamowy na kakaowym spodzie

Makowiec–bakaliowiec

Bezglutenowa tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi

Serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami

Ciasto a’la Bounty bez pieczenia

Brownie z buraczka

Orzeźwiająca tarta kokosowo-cytrynowa

Sernik z jagodami

Proste ciasto gruszkowe na szybko

Ciasto kokosowa chmurka

Ciasto piernikowe z batatów

Kokosowa tarta z musem rabarbarowym

Chlebek bananowo-kokosowy bez jajek

Chlebek kakaowy z rodzynkami

Owsianko-serniczek z malinami

Kakaowe ciasto z czereśniami dla alergika

Placuszek owsiany z brzoskwinią

Kostka orzechowa z ciecierzycy z polewą daktylową

Chlebek cukiniowo-bananowy z dodatkami

Ciasto naleśnikowe z jabłkiem i cynamonem

Leśne ciasto mieszane widelcem

Mocno czekoladowe ciasto z fasoli z malinami

Chlebek marchewkowy z rodzynkami

Czekoladowe ciasto z cukinii z borówkami

Ciasto migdałowo-jabłkowe

Naleśnikowy torcik kokosowy z nadzieniem malinowym

Torcik kokosowo-orzechowy bez pieczenia

Sernik z mango

Kostka z ekspandowanej gryki

Aromatyczne ciasto z ciecierzycy z nutką orzecha i pomarańczy

Ciasto marchewkowe z kremowym serkiem i bakaliami

Brownie z czterech składników

Sernik a’la Raffaello

3. Ciasteczka

Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe

Ciasteczka daktylowe

Ciasteczka morelowe

Ciasteczka kokosowo-owsiane z figą

Amarantuski orzechowe

Ciasteczka orzechowe z ciecierzycy

Ciasteczka owsiane pachnące świętami

Ekspresowe ciasteczka owsiane z rodzynkami

Korzenne ciasteczka z batata

Amarantusowo-kokosowe ciasteczka z rodzynkami

Domowe biszkopciki słodzone gruszką

Składane ciasteczka kakaowe z jabłuszkiem

Ciasteczka bananowo-kokosowe z orzechową nutką

Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego

Proste ciasteczka z kaszy jaglanej

Ciasteczka migdałowe z rodzynkami

Mięciutkie ciasteczka bez mąki

4. Desery

Deserek bananowo-pomarańczowy z cynamonem

Fantasia

Deser bananowo-kokosowy z kakao

Leśne tiramisu

Pudding orzechowo-kakaowy z kaszy jaglanej

Owoce leśne zapiekane

pod owsiano-morelową kruszonką

Warstwowy deser z mango

Morelowe crumble z owsiano-kakaową kruszonką

Owocowy zawrót głowy

Deser kokosowo-ananasowy z chia

Czekoladowy deser z tofu

Jabłka duszone w pomarańczach

Pieczone jabłuszka z pysznym nadzieniem

Miniserniczki z gruszką

Miniserniczki z mango

Czekoladowy pudding z batatów

Owoce zapiekane

pod migdałowo-waniliowym biszkoptem

Borówkowe miniserniczki z ricotty

Zdrowe Monte

Deser szarlotkowy

Deser na śmietance

Zdrowy krem czekoladowy z awokado

Mus kokosowo-czekoladowy

5. Lody

Lody bananowo-kokosowe

Lody sorbetowe truskawka-arbuz

Sorbet wiśniowy

Lody jagodowe

Lody bananowo-orzechowe

6. Małe co nieco

Kuleczki migdałowo-pomarańczowe

Raffaello kokosowo-morelowe

Kuleczki daktylowo-orzechowe

Pieczone pączki twarogowe

Kuleczki kakaowo-malinowe

Kuleczki sezamowe

Pieczone pączki z batatów z polewą czekoladową

Owsiane kuleczki migdałowe

Batoniki owsiane z jabłkiem i kokosem

Krówki

Lodowe cukierki bananowe

Indeks przepisów

Bibliografia

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8272-345-8
Rozmiar pliku: 39 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Książkę dedykuję Zosieńce i Antosiowi. Aby zawsze potrafili dokonywać w swoim życiu właściwych wyborów, nie tylko tych żywieniowych.

Nie byłoby tej książki gdyby nie mój mąż, Szymon, który często wierzy we mnie bardziej niż ja sama. Dziękuję Ci za motywację, wsparcie i nieocenioną pomoc na każdym etapie tworzenia książki.

Dziękuję moim cudownym dzieciaczkom – Zosieńce i Antosiowi. Tak naprawdę to właśnie dzięki nim wpadłam na pomysł stworzenia tej pozycji. Co więcej, za każdym razem mogłam liczyć na ich pomoc w kuchni… która ostatecznie była świetną zabawą. Zosia i Antoś to także doskonali testerzy nowych smaków.

Dziękuję mojej rodzinie, znajomym, podopiecznym i obserwującym mojego bloga www.natka-pietruszki.pl, którzy mieli okazję wypróbować zaproponowane przepisy. Wasze zdanie pozwoliło mi dopracować każdą z receptur najlepiej, jak tylko można.

Dziękują również Wydawnictwu Vital za wydanie mojej pierwszej książki. Mam w swojej domowej biblioteczce mnóstwo pozycji z tego wydawnictwa, a teraz z przyjemnością dokładam także swój tytuł. To naprawdę niesamowite uczucie!

Dziękuję

WSTĘP

Słodycze bez cukru i słodzików. 107 przepisów na pyszne i zdrowe ciasteczka, babeczki, lody i desery – skąd pomysł na taką książkę?

Chyba każdy z nas zgodzi się co do tego, że żyjemy w „przecukrzonym” świecie. Mnóstwo słodyczy, kolorowych napojów i gotowych produktów, do których dodawany jest cukier. To wszystko wita nas każdego dnia w supermarkecie i to wszystko widzimy codziennie w reklamach telewizyjnych. Jako mama i dietetyk obserwuję jak dużym problemem jest otyłość wśród dzieci. Niewątpliwie swój udział ma w tym rynek spożywczy oferujący słodycze, które są po prostu przesłodzone i bardzo uzależniające, a do tego wypełnione niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym oraz wieloma barwnikami. Czy słusznym i zdrowszym wyborem będą słodycze stworzone z wykorzystaniem słodzików? Moim zdaniem, nie. Pamiętajmy, że każda dodatkowa substancja słodząca, obojętnie, czy będzie to cukier, czy syrop daktylowy, czy ksylitol, będzie potęgować ostateczny poziom słodyczy produktu, a tym samym sprawi, że my – konsumenci będziemy z czasem domagać się jeszcze większej ilości słodkiego, aby zaspokoić chęć na ten smak. Nie zgadzam się na takie przesładzanie. Jak każdej mamie zależy mi na tym, aby nasze dzieci były zdrowe i czerpały radość z jedzenia, także z jedzenia słodkości. Dlatego też stworzyłam przepisy, które z jednej strony zaspokoją potrzebę na słodkie, a z drugiej będą także zdrowe i odżywcze. W tej książce znajdą Państwo aż 107 przepysznych słodkich propozycji, które bazują tylko i wyłącznie na naturalnej słodyczy zawartej w świeżych i suszonych owocach, a także niektórych warzywach. Przepisy zostały stworzone nie tylko z myślą o dzieciach, ale także z myślą o zabieganych mamach, więc ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Sama doskonale wiem, co to znaczy jedną ręką mieszać ciasto, drugą trzymać malucha, a dodatkowo jeszcze w jakiś magiczny sposób pomóc starszemu dziecku sięgnąć po pędzelki do malowania… W moich przepisach kluczowa jest prostota, o czym doskonale wiedzą także moi podopieczni i osoby śledzące mojego bloga www.natka-pietruszki.pl. Większość z nich charakteryzuje także niski ładunek glikemiczny, co sprawia, że mogą pojawić się w menu osób z insulinoopornością i zaburzeniami glikemii.

Przepisy podzieliłam na kategorie:

1. Babeczki – 11 przepisów.

2. Ciasta i chlebki – 40 przepisów.

3. Ciasteczka – 17 przepisów.

4. Desery – 23 przepisy.

5. Lody – 5 przepisów.

6. Małe co nieco – 11 przepisów.

Łącznie w książce jest aż 79 przepisów z niskim ładunkiem glikemicznym, 21 przepisów ze średnim ładunkiem glikemicznym, a tylko 7 z wysokim.

Przepisy zawarte w tej książce nie zawierają ani rafinowanego cukru, miodu, ani innego słodzika, np. ksylitolu, erytrolu czy też stewii.

Wszystkie propozycje bazują na naturalnej słodyczy zawartej w świeżych czy suszonych owocach, a także naturalnie słodkich warzywach, takich jak: bataty, dynia, marchew czy pomidory.

Prawda jest taka, że jeśli odzwyczaimy nasze kubki smakowe od przesłodzonych syropem glukozowo-fruktozowym sklepowych słodyczy, to zaczniemy odczuwać prawdziwą słodycz z naturalnych produktów. Nagle okaże się, że nie tylko owoce są słodkie, ale także niektóre warzywa, czy chociażby migdały. Cynamon cejloński, czy sproszkowana wanilia staną się naszymi sprzymierzeńcami w podkręcaniu smaku domowych deserów. Przepisy, które czekają na Ciebie w tej książce, są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i odżywcze. Jestem pewna, że będziesz pozytywnie zaskoczony tym, jak wiele ciekawych propozycji na słodko można stworzyć z wykorzystaniem świeżych i suszonych owoców, a także warzyw. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tych zdrowych deserów!1
Babeczki

Muffinki bananowe

Składniki* (12 sztuk):

• 2 bardzo dojrzałe, średnie banany,

• 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,

• ½ szklanki płatków owsianych górskich,

• 2 jajka,

• ¹⁄₃ szklanki ekologicznego oleju rzepakowego,

• łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania

• Najpierw nastaw piekarnik na 180°C, funkcja góra-dół.

• Następnie w misce rozgnieć banany za pomocą widelca.

• Dodaj do nich jajka oraz olej i całość wymieszaj.

• Na koniec dosyp także mąkę, płatki owsiane i sodę oczyszczoną.

• Ponownie wszystko wymieszaj, do połączenia się składników.

• Nakładaj ciasto do foremek na muffinki i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut.

*do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 300 ml.

Jedna babeczka to:

około

118 kcal

Tłuszcz:

5,4 g

Białko:

3,1 g

Błonnik pokarmowy:

1,3 g

Węglowodany:

15 g

Ładunek glikemiczny:

10,1

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: