Słodycze bez cukru i słodzików - ebook
Słodycze bez cukru i słodzików - ebook
Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!
Spis treści
Wstęp
Dlaczego powinniśmy ograniczać cukier?
Różnica pomiędzy fruktozą w owocach a syropem glukozowo-fruktozowym
Czym naturalnie słodzić?
Mąka orkiszowa a tradycyjna mąka pszenna – którą wybrać?
Kilka słów o ładunku glikemicznym
Czym zastąpić jajka w wypiekach?
Przepisy
1. Babeczki
Muffinki bananowe
Muffinki bananowo-kakaowe
Muffinki owsiane z owocami
Czekoladowe muffinki z cukinii
Ekspresowe muffinki kakaowe z fasoli
Babeczki kokosowo-bananowe z białej fasoli
Wegańskie babeczki bananowo-orzechowe
Babeczki pomidorowe z korzenną nutą
Migdałowo-pomarańczowe babeczki z pistacjami
Muffinki z malinami
Muffinki dyniowo-pomarańczowe
2. Ciasta i chlebki
Chlebek bananowy z sezamem
Chlebek jabłkowy
Chlebek piernikowy z jabłkiem i bananami
Proste ciasto jabłkowe
Ciasto a’la Twix
Orzechowy jagielnik z kremem daktylowym
Pieczony placuszek owsiany z owocami leśnymi
Serniczek sezamowy na kakaowym spodzie
Makowiec–bakaliowiec
Bezglutenowa tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi
Serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami
Ciasto a’la Bounty bez pieczenia
Brownie z buraczka
Orzeźwiająca tarta kokosowo-cytrynowa
Sernik z jagodami
Proste ciasto gruszkowe na szybko
Ciasto kokosowa chmurka
Ciasto piernikowe z batatów
Kokosowa tarta z musem rabarbarowym
Chlebek bananowo-kokosowy bez jajek
Chlebek kakaowy z rodzynkami
Owsianko-serniczek z malinami
Kakaowe ciasto z czereśniami dla alergika
Placuszek owsiany z brzoskwinią
Kostka orzechowa z ciecierzycy z polewą daktylową
Chlebek cukiniowo-bananowy z dodatkami
Ciasto naleśnikowe z jabłkiem i cynamonem
Leśne ciasto mieszane widelcem
Mocno czekoladowe ciasto z fasoli z malinami
Chlebek marchewkowy z rodzynkami
Czekoladowe ciasto z cukinii z borówkami
Ciasto migdałowo-jabłkowe
Naleśnikowy torcik kokosowy z nadzieniem malinowym
Torcik kokosowo-orzechowy bez pieczenia
Sernik z mango
Kostka z ekspandowanej gryki
Aromatyczne ciasto z ciecierzycy z nutką orzecha i pomarańczy
Ciasto marchewkowe z kremowym serkiem i bakaliami
Brownie z czterech składników
Sernik a’la Raffaello
3. Ciasteczka
Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe
Ciasteczka daktylowe
Ciasteczka morelowe
Ciasteczka kokosowo-owsiane z figą
Amarantuski orzechowe
Ciasteczka orzechowe z ciecierzycy
Ciasteczka owsiane pachnące świętami
Ekspresowe ciasteczka owsiane z rodzynkami
Korzenne ciasteczka z batata
Amarantusowo-kokosowe ciasteczka z rodzynkami
Domowe biszkopciki słodzone gruszką
Składane ciasteczka kakaowe z jabłuszkiem
Ciasteczka bananowo-kokosowe z orzechową nutką
Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
Proste ciasteczka z kaszy jaglanej
Ciasteczka migdałowe z rodzynkami
Mięciutkie ciasteczka bez mąki
4. Desery
Deserek bananowo-pomarańczowy z cynamonem
Fantasia
Deser bananowo-kokosowy z kakao
Leśne tiramisu
Pudding orzechowo-kakaowy z kaszy jaglanej
Owoce leśne zapiekane
pod owsiano-morelową kruszonką
Warstwowy deser z mango
Morelowe crumble z owsiano-kakaową kruszonką
Owocowy zawrót głowy
Deser kokosowo-ananasowy z chia
Czekoladowy deser z tofu
Jabłka duszone w pomarańczach
Pieczone jabłuszka z pysznym nadzieniem
Miniserniczki z gruszką
Miniserniczki z mango
Czekoladowy pudding z batatów
Owoce zapiekane
pod migdałowo-waniliowym biszkoptem
Borówkowe miniserniczki z ricotty
Zdrowe Monte
Deser szarlotkowy
Deser na śmietance
Zdrowy krem czekoladowy z awokado
Mus kokosowo-czekoladowy
5. Lody
Lody bananowo-kokosowe
Lody sorbetowe truskawka-arbuz
Sorbet wiśniowy
Lody jagodowe
Lody bananowo-orzechowe
6. Małe co nieco
Kuleczki migdałowo-pomarańczowe
Raffaello kokosowo-morelowe
Kuleczki daktylowo-orzechowe
Pieczone pączki twarogowe
Kuleczki kakaowo-malinowe
Kuleczki sezamowe
Pieczone pączki z batatów z polewą czekoladową
Owsiane kuleczki migdałowe
Batoniki owsiane z jabłkiem i kokosem
Krówki
Lodowe cukierki bananowe
Indeks przepisów
Bibliografia
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8272-345-8 |
Rozmiar pliku: | 39 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Nie byłoby tej książki gdyby nie mój mąż, Szymon, który często wierzy we mnie bardziej niż ja sama. Dziękuję Ci za motywację, wsparcie i nieocenioną pomoc na każdym etapie tworzenia książki.
Dziękuję moim cudownym dzieciaczkom – Zosieńce i Antosiowi. Tak naprawdę to właśnie dzięki nim wpadłam na pomysł stworzenia tej pozycji. Co więcej, za każdym razem mogłam liczyć na ich pomoc w kuchni… która ostatecznie była świetną zabawą. Zosia i Antoś to także doskonali testerzy nowych smaków.
Dziękuję mojej rodzinie, znajomym, podopiecznym i obserwującym mojego bloga www.natka-pietruszki.pl, którzy mieli okazję wypróbować zaproponowane przepisy. Wasze zdanie pozwoliło mi dopracować każdą z receptur najlepiej, jak tylko można.
Dziękują również Wydawnictwu Vital za wydanie mojej pierwszej książki. Mam w swojej domowej biblioteczce mnóstwo pozycji z tego wydawnictwa, a teraz z przyjemnością dokładam także swój tytuł. To naprawdę niesamowite uczucie!
Dziękuję
WSTĘP
Słodycze bez cukru i słodzików. 107 przepisów na pyszne i zdrowe ciasteczka, babeczki, lody i desery – skąd pomysł na taką książkę?
Chyba każdy z nas zgodzi się co do tego, że żyjemy w „przecukrzonym” świecie. Mnóstwo słodyczy, kolorowych napojów i gotowych produktów, do których dodawany jest cukier. To wszystko wita nas każdego dnia w supermarkecie i to wszystko widzimy codziennie w reklamach telewizyjnych. Jako mama i dietetyk obserwuję jak dużym problemem jest otyłość wśród dzieci. Niewątpliwie swój udział ma w tym rynek spożywczy oferujący słodycze, które są po prostu przesłodzone i bardzo uzależniające, a do tego wypełnione niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym oraz wieloma barwnikami. Czy słusznym i zdrowszym wyborem będą słodycze stworzone z wykorzystaniem słodzików? Moim zdaniem, nie. Pamiętajmy, że każda dodatkowa substancja słodząca, obojętnie, czy będzie to cukier, czy syrop daktylowy, czy ksylitol, będzie potęgować ostateczny poziom słodyczy produktu, a tym samym sprawi, że my – konsumenci będziemy z czasem domagać się jeszcze większej ilości słodkiego, aby zaspokoić chęć na ten smak. Nie zgadzam się na takie przesładzanie. Jak każdej mamie zależy mi na tym, aby nasze dzieci były zdrowe i czerpały radość z jedzenia, także z jedzenia słodkości. Dlatego też stworzyłam przepisy, które z jednej strony zaspokoją potrzebę na słodkie, a z drugiej będą także zdrowe i odżywcze. W tej książce znajdą Państwo aż 107 przepysznych słodkich propozycji, które bazują tylko i wyłącznie na naturalnej słodyczy zawartej w świeżych i suszonych owocach, a także niektórych warzywach. Przepisy zostały stworzone nie tylko z myślą o dzieciach, ale także z myślą o zabieganych mamach, więc ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Sama doskonale wiem, co to znaczy jedną ręką mieszać ciasto, drugą trzymać malucha, a dodatkowo jeszcze w jakiś magiczny sposób pomóc starszemu dziecku sięgnąć po pędzelki do malowania… W moich przepisach kluczowa jest prostota, o czym doskonale wiedzą także moi podopieczni i osoby śledzące mojego bloga www.natka-pietruszki.pl. Większość z nich charakteryzuje także niski ładunek glikemiczny, co sprawia, że mogą pojawić się w menu osób z insulinoopornością i zaburzeniami glikemii.
Przepisy podzieliłam na kategorie:
1. Babeczki – 11 przepisów.
2. Ciasta i chlebki – 40 przepisów.
3. Ciasteczka – 17 przepisów.
4. Desery – 23 przepisy.
5. Lody – 5 przepisów.
6. Małe co nieco – 11 przepisów.
Łącznie w książce jest aż 79 przepisów z niskim ładunkiem glikemicznym, 21 przepisów ze średnim ładunkiem glikemicznym, a tylko 7 z wysokim.
Przepisy zawarte w tej książce nie zawierają ani rafinowanego cukru, miodu, ani innego słodzika, np. ksylitolu, erytrolu czy też stewii.
Wszystkie propozycje bazują na naturalnej słodyczy zawartej w świeżych czy suszonych owocach, a także naturalnie słodkich warzywach, takich jak: bataty, dynia, marchew czy pomidory.
Prawda jest taka, że jeśli odzwyczaimy nasze kubki smakowe od przesłodzonych syropem glukozowo-fruktozowym sklepowych słodyczy, to zaczniemy odczuwać prawdziwą słodycz z naturalnych produktów. Nagle okaże się, że nie tylko owoce są słodkie, ale także niektóre warzywa, czy chociażby migdały. Cynamon cejloński, czy sproszkowana wanilia staną się naszymi sprzymierzeńcami w podkręcaniu smaku domowych deserów. Przepisy, które czekają na Ciebie w tej książce, są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i odżywcze. Jestem pewna, że będziesz pozytywnie zaskoczony tym, jak wiele ciekawych propozycji na słodko można stworzyć z wykorzystaniem świeżych i suszonych owoców, a także warzyw. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tych zdrowych deserów!1
Babeczki
Muffinki bananowe
Składniki* (12 sztuk):
• 2 bardzo dojrzałe, średnie banany,
• 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
• ½ szklanki płatków owsianych górskich,
• 2 jajka,
• ¹⁄₃ szklanki ekologicznego oleju rzepakowego,
• łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
• Najpierw nastaw piekarnik na 180°C, funkcja góra-dół.
• Następnie w misce rozgnieć banany za pomocą widelca.
• Dodaj do nich jajka oraz olej i całość wymieszaj.
• Na koniec dosyp także mąkę, płatki owsiane i sodę oczyszczoną.
• Ponownie wszystko wymieszaj, do połączenia się składników.
• Nakładaj ciasto do foremek na muffinki i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut.
*do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 300 ml.
Jedna babeczka to:
około
118 kcal
Tłuszcz:
5,4 g
Białko:
3,1 g
Błonnik pokarmowy:
1,3 g
Węglowodany:
15 g
Ładunek glikemiczny:
10,1