Smoothie z jadalnych roślin dziko rosnących - ebook
Smoothie z jadalnych roślin dziko rosnących - ebook
Co Ty wiesz o koktajlach?
Dzięki różnorodnym składnikom leczniczym, koktajle z dzikich ziół są pierwszorzędnym środkiem profilaktycznym. Organizm jest chroniony, witalizowany i odżywiony wszystkim, czego potrzebują komórki. Korzyści odnosi nie tylko ciało. Koktajle mają harmonizujące działanie na wszystkich poziomach i wspierają również duchowe i umysłowe samopoczucie.
Bomba energetyczna dla Ciebie
Dzięki smoothie z dzikich roślin poczujesz się dobrze w swojej skórze, lepiej poradzić sobie ze stresem i będziesz bardziej zrównoważony i świadomy swojej codzienności. Książka zawiera dokładne opisy dzikich ziół, kolorowe zdjęcia, dużo przepisów i kalendarz zbiorów.
Naturalne, zdrowe, energetyczne.
Spis treści
Wstęp
Koktajl z dzikich ziół – prawdziwy cudowny napój
Czym jest koktajl z dzikich ziół?
Wyjątkowa siła dzikich ziół
Pij codziennie zieloną energię
Rodzime dzikie zioła
Na co zwracać uwagę zbierając zioła?
Pokrzywa
Mniszek lekarski
Krwawnik
Czosnek niedźwiedzi
Czosnaczek pospolity
Koniczyna łąkowa
Przytulia pospolita
Podagrycznik pospolity
Babka lancetowata
Stokrotka pospolita
Bluszczyk kurdybanek
Jasnota biała
Gwiazdnica pospolita
Pięciornik gęsi
Przywrotnik
Do miksera!
Zrób swój pierwszy koktajl
Odpowiednie składniki
Nieodpowiednie składniki
Jaki mikser?
Smaczne dzikie zioła dla psów
Przepisy na koktajle z dzikich ziół
Twórz swoje własne przepisy
Słodkie koktajle z dzikich ziół
Pikantne koktajle z dzikich ziół
Zielona wiosenna kuracja
Inteligentne odżywianie
Orędzie w sprawie diety wegańskie
Kalendarz zbiorów
Składniki dzikich roślin
Wskazówka i wykaz ilustracji
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8168-005-9 |
Rozmiar pliku: | 4,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Za pomocą tej książki chcę wprowadzić cię w świat naszych najczęściej występujących, rodzimych dzikich ziół i pokazać ci jak możesz wyczarować z nich – po dodaniu odrobiny owoców – smaczne i zdrowe napoje dla siebie i swojej rodziny. Przedstawione w tej książce zioła posiadają różnorodne uzdrawiające właściwości i rosną wokół nas w takiej pełni, że byłoby szkoda tego nie wykorzystać. Nie musimy importować żadnych dalekowschodnich cudownych środków, żeby odnieść korzyści z leczniczej mocy natury. Znajdziemy w bezpośrednim pobliżu wszystko, czego potrzebujemy. Niestety traktujemy właśnie te najczęściej występujące dzikie zioła jako niepotrzebne chwasty, podczas gdy są one właśnie tym, co dzięki wartościowym składnikom może przynieść nam harmonię i uzdrowienie. Wrzucenie tych ziół do miksera i wypicie zrobionego z nich koktajlu jest prostą i smaczną możliwością ich przyjmowania. Prostą, ponieważ nie potrzebujesz żadnego wyrafinowanego przepisu, a przedstawione tu zioła znajdziesz na prawie każdej łące. Smaczną, gdyż możesz eksperymentować z różnorodnymi owocami, ziołami i dodatkami jak na przykład imbir i raz po raz sprawiać przyjemność swojemu podniebieniu. Przy tym moją główną intencją jest przedstawienie ci różnych dzikich ziół w taki sposób, żebyś mógł je bezpiecznie rozpoznawać i zbierać.
Życzę ci wiele radości w twoich pierwszych doświadczeniach z zieleniną z naszych łąk!
Evelyne Laye, Tübingen, styczeń 2016
Koktajl z dzikich ziół – prawdziwy cudowny napój
Czym jest koktajl z dzikich ziół?
Aby przygotować koktajl owocowy umieszcza się całe owoce z odrobiną wody w mikserze i rozdrabnia, co nadaje napojowi lekko zawiesistą konsystencję – w przeciwieństwie do soków, w których sok owocowy jest wyciskany z owocu i pozostaje tak zwany wytłok. Zatem koktajl jest całościową, smaczną możliwością przyjmowania owoców, w której nie traci się nic z surowca i można wykorzystać wszystkie wartościowe części.
Zielone koktajle
Jednak to nie wszystko, co mają do zaoferowania koktajle! W roku 2004 Rosjanka Victoria Boutenko¹ eksperymentowała z różnymi produktami spożywczymi i szukała drogi do zdrowszego i smaczniejszego odżywiania. Wiedziała, że wspierające dla zdrowia jest spożywanie zielonych liści z dużą zawartością chlorofilu i szukała nowych możliwości takiego ich przyjmowania, aby często gorzkie i trudne do pogryzienia liście smakowały lepiej. W ten sposób wpadła na pomysł, żeby różne zielone liście umieszczać razem z owocami w mikserze i pić uzyskane koktajle.
Powiedziała, że to było dla niej jak cud. Ona i jej rodzina byli zachwyceni i doświadczyli różnorodnych pozytywnych skutków zdrowotnych! Potem podzieliła się swoją wiedzą z wieloma ludźmi i zebrała różne doświadczenia, a w rezultacie wydała książkę „Zielone koktajle”, która wywołała prawdziwą modę na te napoje. Ta moda wkrótce zapanowała na całym świecie. Z radością przekonałam się jak dalekie zatacza kręgi, gdy w zeszłym roku w Boliwii, a w tym roku w Indiach w licznych kawiarniach znajdowałam w menu zielone koktajle.