Vademecum naturalnego zdrowia. - ebook
Vademecum naturalnego zdrowia. - ebook
Twój organizm jest z natury zaprogramowany na bycie zdrowym i pełnym energii witalnej przez cały czas trwania życia. Autorzy rzucają nowe światło na najpopularniejsze choroby i ukazują, w jaki sposób je sami wywołaliśmy poprzez nieświadome zaburzanie funkcjonowania poszczególnych organów. Jednocześnie zdradzają proste, a zarazem niezwykle skuteczne sposoby oczyszczania ciała, nawadniania go, odżywiania i wprowadzania zdrowych nawyków. Jest to poradnik przywracania zdrowia w sposób w pełni naturalny i pozbawiony jakichkolwiek leków. Autorzy korzystają zarówno z najnowszych odkryć medycyny, jak i Ajurwedy. Opisują praktyczne ćwiczenia fizyczne, wyjaśniają cykle biologiczne, moc emocji i reakcje ciała na stres. Ta książka to Twoja recepta na zdrowie!
Spis treści
Przedmowa
Wprowadzenie
Część 1. Najczęstsze przyczyny chorób
Rozdział 1. Zatory w wątrobie i pęcherzyku żółciowym
Rozdział 2. Odwodnienie
Rozdział 3. Kamienie nerkowe
Rozdział 4. Zapchany układ pokarmowy
Część 2. Zdrowe odżywianie
Rozdział 5. Jedzenie naturalne a jedzenie przetworzone
Rozdział 6. Równowaga kwasowo-zasadowa
Rozdział 7. Wytyczne do spożywania zdrowych posiłków
Rozdział 8. Ajurweda
Rozdział 9. Kiełki
Rozdział 10. Surowe soki warzywne
Rozdział 11. Mięso
Rozdział 12. Mleko
Rozdział 13. Cukry i słodziki
Rozdział 14. Niezdrowe napoje
Rozdział 15. Witaminy i minerały
Rozdział 16. Produkty spożywcze o szczególnych
właściwościach prozdrowotnych
Rozdział 17. Jedzenie z mikrofalówki
Rozdział 18. Naświetlanie jedzenia
Część 3. Zrównoważony styl życia
Rozdział 19. Ćwiczenia fizyczne
Rozdział 20. Codzienne cykle biologiczne
Rozdział 21. Moc naszych myśli i emocji
Rozdział 22. Reakcja naszego ciała na stres
Rozdział 23. Życie w świadomy sposób
Rozdział 24. Podsumowanie
Załącznik A. Kinezjologia stosowana: testowanie mięśniowe
Załącznik B. Oczyszczanie nerek
Załącznik C. Lista produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych
Załącznik D. Lista objawów zakwaszenia organizmu
Załącznik E. Grupy produktów żywnościowych
Odwołania
Źródła
O Autorach
Inne książki, produkty i usługi Andreasa Moritza
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8168-732-4 |
Rozmiar pliku: | 3,8 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Autorzy niniejszej książki, Andreas Moritz i John Hornecker, nie zalecają stosowania się do żadnych konkretnych form medycyny, ale wierzą, iż fakty, dane i wiedza zaprezentowane tutaj powinny być dostępne dla każdej osoby zainteresowanej poprawą swojego stanu zdrowia. Pomimo że autorzy starali się zrozumiale przedstawić omawiane tematy i zapewnić prawdziwość i dokładność wszystkich informacji pochodzących z innych źródeł niż oni sami, zarówno oni, jak i wydawca nie biorą odpowiedzialności za błędy, niedokładności, pominięcia lub jakiekolwiek niespójności. Wszelkie uchybienia wobec osób i organizacji są niezamierzone. Niniejsza książka nie ma na celu zastąpienia porad medycznych ani leczenia przez specjalistów określonych dziedzin i chorób. Wszelkie zawarte tu informacje przeznaczone są wyłącznie na użytek własny czytelnika. Zarówno autorzy, jak i wydawca nie biorą odpowiedzialności za żadne efekty uboczne i konsekwencje wynikające ze stosowania się do zaleceń lub procedur opisanych w tej książce. Niniejsze poglądy służą jedynie celom edukacyjnym i teoretycznym; oparte są głównie na opiniach i teoriach Andreasa Moritza. Zawsze należy konsultować się ze specjalistą przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety: odżywczych, ziołowych czy homeopatycznych, a także przed rozpoczęciem czy zakończeniem jakichkolwiek terapii. Autorzy nie zamierzają dostarczać żadnych porad medycznych ani proponować dla nich substytutów i nie dają żadnej gwarancji, określonej ani zasugerowanej, dotyczącej jakiegokolwiek produktu, urządzenia czy terapii. Jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone, żadne poglądy znajdujące się w tej książce nie zostały ocenione ani zatwierdzone przez amerykańską Agencję Żywności i Leków ani Federalną Komisję Handlu. Czytelnicy powinni zdać się na własny osąd lub skonsultować się z lekarzem czy farmaceutą w celu uzyskania dokładnych informacji dotyczących ich indywidualnych problemów zdrowotnych.PRZEDMOWA
Przez ostatnie trzy dekady, kiedy udzielałem konsultacji dotyczących zdrowia tysiącom moich klientów z różnych krajów na całym świecie, stopniowo tworzyłem wciąż rozrastającą się serię książek, które są źródłem istotnych informacji dotyczących szerokiego wachlarza problemów zdrowotnych. Dla osoby będącej na początkowym etapie brania odpowiedzialności za swoje zdrowie taka biblioteka z informacjami może wydawać się trochę przytłaczająca. W efekcie byłem często proszony o dostarczenie prostych instrukcji i porad, mogących posłużyć za dobry początek dla osób, które zaczynają swoje poszukiwania w celu poprawy stanu zdrowia. Przeznaczeniem tej książki jest odpowiedź na te prośby.
Znajdujące się tutaj wytyczne i sugestie mogą mieć znaczący wpływ na zdrowie każdego, kto zechce podejść do nich poważnie i kto dokona zmian w osobistej higienie, diecie i stylu życia. Dla osób, które chcą zagłębić się w jakiś konkretny aspekt, dołączyłem odwołania do innych książek i źródeł, zawierających bardziej szczegółowe informacje.
Andreas Moritz
(21 maja 2006)WPROWADZENIE
Zdrowie i witalność są naturalnymi stanami ludzkiego ciała. Złe nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak, że większość ludzi cierpi z powodu różnorodnych problemów zdrowotnych, które ograniczają ich możliwość do korzystania z życia w pełni. Niestety, podejście medyczne do ich leczenia w większości przypadków koncentruje się na podawaniu leków lub operacjach, co może przynieść chwilową ulgę, powodując zahamowanie symptomów, ale tak naprawdę nie eliminuje przyczyn leżących u źródła problemu. Coraz częściej okazuje się, że takie praktyki są jeszcze bardziej niszczące dla naszego zdrowia niż początkowa dolegliwość.
„Jatrogenia” to pojęcie medyczne określające schorzenia spowodowane nieprawidłową praktyką medyczną. Trudno uzyskać dokładne informacje dotyczące skali tego problemu z powodu potencjalnych sporów sądowych. Zakończone w 2003 roku dziesięcioletnie rządowe badania¹⁷ statystyczne pokazują jednak, że jatrogeniczne schorzenia są dziś główną przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych. Co więcej, według wniosków z badań reakcje uboczne na przepisywane leki są powodem 300 000 zgonów każdego roku. Porównując, tyle samo osób zmarłoby, gdyby co dzień rozbijały się dwa jumbo jety pełne pasażerów!
Nie chodzi jednak o krytykę milionów oddanych pacjentom lekarzy z powołania. Większość z nich poświęca każdego dnia długie godziny, by uśmierzać ból i cierpienie potrzebujących pacjentów. Kwestia leży raczej w sugestii, że model zachodniej medycyny, który opiera się głównie na lekach i operacjach, obrał niewłaściwy kierunek.
W rękach każdego z nas leży nauczenie się, jak dbać o swoje własne ciało. Niestety, większość informacji, które bombardują nas dzień w dzień, pochodzi od korporacji bardziej zainteresowanych sprzedaniem nam swoich dóbr czy usług niż służeniem pomocą w zrozumieniu tego, jak utrzymać organizm w zdrowiu. Ludzkie ciało ma niesamowite siły obronne i regeneracyjne. Jeśli współpracujemy z naturalnym funkcjonowaniem naszych ciał, rzadko kiedy jest za późno na dokonanie zmian, które pozwolą nam wejść na drogę prowadzącą do pełnego zdrowia i odmłodzenia.
Ludzkie ciało nie jest jedynie fizycznym mechanizmem, to skomplikowana jednostka obejmująca także nasze myśli, uczucia i duchową naturę. Celem tej książki jest dostarczenie podstawowych informacji dotyczących sposobu funkcjonowania ludzkiego organizmu, a także obejmujących kwestie stylu życia sugestii, jak każdy z nas może dbać o swoje ciało w sposób prowadzący do zdrowia i długiego życia.CZĘŚĆ 1
NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY CHORÓB
Higiena wewnętrzna
Najczęstsze przyczyny chorób związane są z nagromadzeniem w organizmie toksyn i złogów, które hamują normalne funkcjonowanie różnych organów i systemów. Możemy się do tego odnosić, używając terminu higiena wewnętrzna.
Kiedy byliśmy dziećmi, większość z nas nauczono regularnego mycia rąk i twarzy, szczotkowania zębów, mycia włosów i kąpieli – wszystko to są aspekty higieny zewnętrznej. Niestety, rzadko któremu z nas przekazywano istotność metod higieny wewnętrznej, utrzymującej nasze wewnętrzne organy i układy w czystości i odpowiednim nawodnieniu.
Nasze kulturowe podejście zakłada, że najlepsze, na co możemy liczyć, to stosunkowo zdrowe dzieciństwo i wczesna dorosłość. Jednakże, wchodząc w wiek średni, a koniec końców i w późny, spodziewamy się, że nasze zdrowie, witalność i mobilność będą się stopniowo pogarszać. Mamy w zwyczaju myśleć, że naszą jedyną możliwością jest spowalnianie tego procesu, dopóki to tylko możliwe. Niestety, zwracając się ku lekom czy operacjom w odpowiedzi na różne pojawiające się objawy choroby toczącej nasz organizm, jedynie pogarszamy problem.
Większość z nas nigdy nie uczyła się o zdolnościach regeneracyjnych ciała – tego, że jeśli działamy w równowadze z naturalnymi procesami zachodzącymi w organizmie, oczyszczamy go z toksyn i złogów w miarę ich kumulacji, a także odpowiednio dostosowujemy nawyki w zakresie diety i stylu życia, witalność i mobilność, które mieliśmy w młodszym wieku, mogą zostać przywrócone. Nawet kiedy zbliżamy się do zmierzchu naszego życia, tak naprawdę nigdy nie jest za późno, by odwrócić trend niszczących nawyków.
Każdy z czterech rozdziałów części 1 skupia się na konkretnych aspektach higieny wewnętrznej i odpowiedniego nawodnienia organizmu, ale wszystkie one są ze sobą powiązane. Jeśli ktoś postanowiłby przejść zalecane procesy oczyszczania i nawodnienia, musi pamiętać, jak ważne jest postępowanie zgodnie z zawartymi w tej książce wytycznymi, aby pozbyć się toksyn w odpowiedni, stopniowy i bezpieczny sposób. W przeciwnym razie można doprowadzić do przeciążenia toksynami (toksemii), narażając na niebezpieczeństwo zdrowie całego ciała.Rozdział 1
Zatory w wątrobie i pęcherzyku żółciowym
Wątroba, będąca największym organem wewnętrznym, jest odpowiedzialna za przetwarzanie, dystrybucję i utrzymanie „paliwa napędowego” organizmu. Poza tym tworzy nowe aminokwasy i przerabia już istniejące na białka służące jako budulec każdej z komórek ciała. Kolejną funkcją wątroby jest rozkładanie alkoholu i innych toksycznych substancji, włączając w to bakterie, pasożyty i różne składniki leków. W ciągu każdej minuty wątroba filtruje ponad litr krwi, usuwając trucizny i rozprowadzając substancje odżywcze po organizmie.
Kolejną ważną rolą wątroby jest produkcja żółci, kluczowej w procesie odpowiedniego trawienia żywności. Pęcherzyk żółciowy funkcjonuje we współpracy z wątrobą, służąc przede wszystkim jako pojemnik na żółć produkowaną w wątrobie. Żółć jest wytwarzana w stosunkowo jednostajnym rytmie przez cały dzień. Jednak zapotrzebowanie na żółć zmienia się w zależności od cyklu trawiennego. W trakcie okresów zwiększonego zapotrzebowania przepływ żółci z wątroby jest uzupełniany żółcią zgromadzoną wcześniej w pęcherzyku żółciowym.
Jeden z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych polega na formowaniu się stwardniałych „kamyków” w wątrobie i pęcherzyku żółciowym. Nazywane są one najczęściej „kamieniami żółciowymi”, kiedy występują w pęcherzyku żółciowym, oraz „kamieniami wątrobowymi”, jeśli tworzą się w wątrobie (patrz rysunek 1 i rysunek 2). Jednak, jako że większość kamieni obydwu typów jest podobnej natury, będą one na potrzeby tej książki nazywane „kamieniami żółciowymi” niezależnie od tego, czy znajdują się w wątrobie, czy w pęcherzyku żółciowym.
Rysunek 1. (Wewnątrzwątrobowe) Kamienie żółciowe w wewnątrzwątrobowych drogach żółciowych
Rysunek 2. Kamienie żółciowe w wątrobie i pęcherzyku żółciowym
Kamienie żółciowe tworzą się z powodu nieodpowiedniej diety i/lub stylu życia. Składają się przede wszystkim z cholesterolu i innych złogów. W chronicznych przypadkach nie jest rzadkością, że wątroba i pęcherzyk żółciowy zawierają nawet kilka tysięcy kamieni o różnych wielkościach, od rozmiaru mniej więcej ziarenka pszenicy aż do wielkości ziarna grochu. Czasem jednak zdarza się, że narastają one do znacznie większych rozmiarów. Kiedy wątroba i pęcherzyk żółciowy zostają zapchane kamieniami, wszystkie funkcje wątroby ulegają zaburzeniu. Najczęściej kamienie żółciowe zatykają drogi żółciowe i ograniczają przepływ żółci do przewodu pokarmowego. W ciężkich przypadkach ilość żółci docierającej do przewodu pokarmowego, potrzebnej do prawidłowego procesu trawienia, może zostać ograniczona do jedynie 25%.
Kamienie żółciowe zaburzają też proces detoksykacji, który zachodzi w wątrobie. Na przestrzeni czasu, kiedy naczynia krwionośne w wątrobie ulegają coraz większemu zatorowi, normalny przepływ krwi przez wątrobę oraz miarodajna dystrybucja składników odżywczych do organizmu zostają ograniczone.
Może być wiele różnych symptomów złogów w wątrobie i pęcherzyku żółciowym, spowodowanych odkładaniem się kamieni żółciowych. Mogą do nich należeć:
• chroniczne zmęczenie
• bóle głowy i migreny
• zaburzenia trawienia
• zaparcia
• biegunki
• bóle w stawach
• bóle barków, szyi i pleców
• zwiększony apetyt
• wysoki poziom cholesterolu
• otyłość
• choroby i przebarwienia skóry
• depresja
• impotencja
• problemy z oddawaniem moczu
• zaburzenia menstruacyjne i menopauzalne
• choroby zębów i dziąseł
• osteoporoza
• nowotwory
• zaburzenia snu
• uczucie zimna
• alergie
Płukanie wątroby i pęcherzyka żółciowego
Dobra wiadomość jest taka, że kamienie żółciowe można usunąć z wątroby i pęcherzyka żółciowego za pomocą zupełnie prostej serii oczyszczania. Utrzymanie zdrowej diety i stylu życia sprawi, że większość symptomów, jeśli nie wszystkie, zacznie znikać. Praktycznie zawsze będzie można zaobserwować znaczący wzrost energii już po pierwszym oczyszczaniu.
Informacje dotyczące przeprowadzania oczyszczania wątroby są dostępne w książce Oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego¹⁶.
Warto wspomnieć, że przy kosztach opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonych, wynoszących obecnie ponad 1,6 miliarda dolarów rocznie, ta jedna najważniejsza rzecz, dzięki której możemy przywrócić oraz utrzymać witalność i dobry stan zdrowia – a jest nią płukanie wątroby i pęcherzyka żółciowego – może być wykonana w domu za pomocą przedmiotów dostępnych w każdym sklepie, kosztujących łącznie jakieś trzydzieści złotych.Rozdział 2
Odwodnienie
Odwodnienie organizmu jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wypijanie odpowiednich ilości wody w we właściwych odstępach w ciągu dnia jest z ogromnym prawdopodobieństwem jedną z najważniejszych rzeczy, jakie możemy zrobić w celu poprawienia stanu zdrowia¹. Właściwie to nie powinno być zaskakujące, jeśli zdamy sobie sprawę, że około 75% naszego ciała składa się z wody.
W praktyce wszystkie układy i organy w ludzkim ciele wymagają odpowiednich ilości wody do właściwego funkcjonowania. Osoby, które nie piją dość wody, stopniowo obniżają stosunek poziomu wody wewnątrz komórek do poziomu wody znajdującej się poza komórkami. Narusza to wszelką aktywność komórkową bez względu na to, czy mowa o komórkach skóry, żołądka, wątroby, nerek, serca czy mózgu.
Kiedy tylko dochodzi do odwodnienia komórek, produkty uboczne metabolizmu nie są usuwane we właściwy sposób. Doprowadza to do występowania symptomów przypominających choroby. Jako że coraz więcej wody znajdującej się w ciele zaczyna się gromadzić poza komórkami, zwykle objawia się to w postaci zatrzymywania wody w stopach, nogach, ramionach i twarzy. W konsekwencji odwodnienie może nie być widoczne dla osoby nim dotkniętej. Co więcej, nerki mogą zacząć zatrzymywać wodę, znacznie ograniczając wydzielanie moczu, a w konsekwencji powodując cofanie się potencjalnie niebezpiecznych produktów ubocznych do ciała.
W normalnych warunkach enzymy komórkowe wysyłają do mózgu sygnały, kiedy w komórce znajduje się zbyt mało wody. Jednak enzymy w odwodnionych komórkach stają się na tyle niewydolne, że nie są w stanie rejestrować przypominających suszę warunków i wcisnąć „guzika alarmowego” informującego mózg o zapotrzebowaniu na wodę.
Odwodniona osoba może cierpieć z powodu braku energii. W normalnych warunkach woda, którą pijemy, utrzymuje poziom komórkowy w równowadze, a spożywana przez nas sól równoważy poziom wody zarówno poza komórkami, jak i w obiegu komórkowym. W ten sposób wytwarzane jest odpowiednie ciśnienie osmotyczne, niezbędne do odżywiania komórek i produkcji energii. W przypadku odwodnienia te podstawowe mechanizmy zawodzą, prowadząc do spadku energii, a nawet do ewentualnego poważnego uszkodzenia komórek.
Kolejnym głównym wskaźnikiem odwodnienia organizmu jest ból. W odpowiedzi na niedobory wody mózg aktywuje i przechowuje ważny neurotransmiter – histaminę. W wyniku tego histamina wydaje polecenie podporządkowanym jej regulatorom wody, by dystrybuowały wodę do obszarów, w których jest potrzebna do kluczowych czynności metabolicznych zapewniających przetrwanie. Kiedy histamina i podporządkowane jej regulatory napotykają wrażliwe na ból nerwy, wywołują silny i długotrwały ból w organizmie. Do takich sygnałów bólowych mogą należeć na przykład: reumatoidalne zapalenie stawów, dusznica bolesna (dławica), ból w odcinku lędźwiowym lub bóle głowy.
Picie wody – najlepsza terapia ze wszystkich
Wypijanie odpowiedniej ilości wody jest zasadniczym warunkiem, który należy spełnić, aby ochronić się przed chorobami i spowalniać proces starzenia. Każdy, kto jest stosunkowo zdrowy i zamierza takim pozostać, powinien wypijać około sześciu do ośmiu szklanek (o pojemności 250 ml) wody dziennie. Zapewni to organizmowi utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia, który jest niezbędny do efektywnego procesu trawienia, procesów metabolicznych i usuwania zanieczyszczeń. Ilość przyjmowanej wody powinna być też dostosowana do wagi ciała, ponieważ większe organizmy potrzebują proporcjonalnie więcej wody. Ponadto ćwiczenia i inna aktywność stymulująca pocenie się stwarzają dodatkowe zapotrzebowanie na wodę.
Zalecane porady i planowanie
• Zacznij dzień od wypicia szklanki ciepłej wody. Zakończy to „suszę” wynikającą z niepicia płynów przez stosunkowo długi czas snu w trakcie nocy i usunie zgromadzone zanieczyszczenia z układu wydalniczego. Następnie wypij drugą szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z ćwiartki cytryny i z łyżeczką miodu. Dodanie cytryny i miodu ma świetnie oczyszczający wpływ na ciało (ilość soku z cytryny może być większa w zależności od preferencji).
• Wypij szklankę wody mniej więcej pół godziny przed każdym posiłkiem. Dzięki temu twoja krew będzie odpowiednio rozcieńczona i pomoże to w przyswojeniu wszystkich składników odżywczych, których potrzebują komórki do prawidłowego funkcjonowania. Woda pomaga także w zwiększeniu wydzielania soków trawiennych, co wspomaga trawienie pokarmów. Natomiast picie dużych ilości wody lub innych płynów w trakcie spożywania posiłku rozcieńcza soki żołądkowe, co w znacznym stopniu ogranicza proces trawienia i może prowadzić do wzrostu wagi.
• Po posiłku krew wykorzystuje znaczne ilości wody do rozprowadzenia składników odżywczych do komórek. W efekcie może dość szybko dojść do niedoboru wody we krwi. Żeby temu zapobiec, wypijaj szklankę wody dwie–trzy godziny po śniadaniu i obiedzie, by przywrócić odpowiedni poziom wody we krwi (nie jest to konieczne wieczorem, biorąc pod uwagę naturalnie spowolniony proces trawienny i niższą aktywność fizyczną w tym okresie dnia).
Jakość wody
Byłoby idealnie, gdyby pita przez nas woda była naturalną wodą źródlaną lub artezyjską. Większość miejskich i komunalnych wodociągów uzdatnia wodę związkami chemicznymi, takimi jak chlor, aby zabić bakterie. Co oczywiste, przyjmowany w ten sposób chlor zabija również zbawienne bakterie odpowiedzialne za trawienie pokarmów. Chlorowana woda wprowadza zamęt w naszym organizmie i jest odpowiedzialna za niezliczone schorzenia. Znajdujący się w wodzie fluor jest równie szkodliwy. W związku z tym woda z kranu powinna być przefiltrowana, by usunąć te szkodliwe związki chemiczne przed spożyciem. Na szczęście istnieje wiele rodzajów stosunkowo niedrogich filtrów dostępnych w sprzedaży detalicznej.
Co więcej, najlepiej pić wodę o temperaturze pokojowej lub nieznacznie cieplejszą. Lodowato zimna woda powoduje kurczenie się mięśni w przewodzie pokarmowym, nie pozwalając im na właściwe funkcjonowanie. Lodowate napoje powodują też drętwotę zakończeń nerwowych w żołądku, hamując w ten sposób odpowiednie wydzielanie kwasów. Jeśli dostępna jest tylko lodowato zimna woda, najlepiej pić ją małymi łykami, przytrzymując w ustach, by trochę się ogrzała przed połknięciem. Poza tym niedawno okazało się, że serwowany w restauracjach lód zawierał więcej bakterii niż woda klozetowa.
Ważna uwaga ku przestrodze
Przywrócenie prawidłowego nawodnienia organizmu powinno być dokonywane stopniowo, w przeciwnym razie może mieć przykre konsekwencje! Ze względu na poważne odwodnienie komórki ciała nie są w stanie funkcjonować w wydajny sposób. By ochronić się przed dalszą utratą wody, komórki sprawiają, że ich błony stają się mniej przepuszczalne dla wody, gdyż wzmacniane są dodatkowymi warstwami tłuszczu, w tym cholesterolu. W takim stanie nagłe wypijanie dużych ilości wody byłoby niemądre. Jako że komórki stworzyły barierę chroniącą przed utratą wody, nie są w stanie przyjąć nagle tak zwiększonych jej ilości. Woda jest wtedy przechowywana poza komórkami, co prowadzi do zatrzymywania jej w organizmie i zwiększenia masy ciała.
Poza tym z powodu odwodnienia woda jest zatrzymywana przez nerki, tak jak i przez resztę ciała. Kiedy tak się dzieje, wiele osób zaczyna wykazywać nadmierną ochotę na sól lub słone potrawy, ponieważ ciało potrzebuje większych ilości soli, by przechować te niewielkie ilości wody, które posiada. Sprawia to jednak, że nerki kurczą się i filtrują jeszcze mniej wody, a mocz staje się coraz bardziej zagęszczony. W takich warunkach nerki nie są w stanie filtrować dużych ilości moczu, a nagłe przyjęcie znacznych ilości wody może spowodować poważne zatory limfatyczne, opuchliznę, a w najpoważniejszych przypadkach nawet śmierć.
Przejście ze stanu poważnego odwodnienia do zwiększonego nawodnienia powinno być powolne i stopniowe, a najlepiej, żeby było kontrolowane przez lekarza lub personel medyczny, którzy rozumieją podstawy gospodarki wodnej w organizmie.
Niebezpieczeństwa kryjące się w popularnych napojach
W większości współczesnych społeczeństw znaczna część ludzi ma w zwyczaju reagować na naturalne sygnały pragnienia, pijąc napoje, takie jak: kawa, herbata, soki, piwo, wino czy też wiele innych. O ile prawdą jest, że wszystkie one zawierają wodę, mają w składzie także inne substancje, jak: kofeina, alkohol, cukier, słodziki, czy składniki o działaniu odwadniającym. Im więcej spożywa się tego typu napojów, tym bardziej odwodnione staje się ciało. Efekty wywoływane przez nie wewnątrz organizmu są dokładnie odwrotne do tych, które są skutkiem spożywania wody. Na przykład kofeina powoduje reakcję nerwową, która z początku prowadzi do zwiększonego wydzielania moczu.
Napoje z dodatkiem cukru podnoszą poziom cukru we krwi, co wymusza na organizmie oddanie zwiększonych ilości wody.
Inne szkodliwe działania niektórych z tych popularnych napojów zostaną szerzej omówione w dalszej części książki.