Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Wysokoodżywcza żywność - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
28 sierpnia 2024
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
69,60

Wysokoodżywcza żywność - ebook

Czy wiesz, że pokarm może leczyć i zapobiegać chorobom przewlekłym? Wysokoodżywcza żywność wprowadzi cię w świat pełnowartościowych pokarmów i suplementów, które leczą schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne. Autorka dzieli się strategiami dietetycznymi opartymi na doświadczeniach zdrowotnych i nauce. Znajdziesz tu przegląd diet: rozdzielnej, wegetariańskiej i wysokobiałkowej, oraz ich wpływ na zdrowie. Dowiesz się, jak dieta bogata w wysokoodżywcze pokarmy, witaminy, minerały, probiotyki i zioła lecznicze wspiera zdrowie oraz odporność. Naturalne składniki, enzymy i fitozwiązki pomagają eliminować stany zapalne i oczyszczać organizm. Wysokoodżywcza żywność to inspiracja do przejęcia kontroli nad zdrowiem poprzez świadome wybory żywieniowe. Odkryj moc zdrowego odżywiania!

Spis treści

Wstęp

 

Część I : Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia

 

1. Zapobieganie chorobom przez żywność

 

1.1 Najważniejsze składniki żywności i ich znaczenie dla zdrowia

Węglowodany jako główne źródło energii

Tłuszcze i ich rola w żywieniu

Białka niezbędne do budowy i regeneracji

 

2. Witaminy i składniki mineralne

Witaminy konieczne dla zdrowia

Składniki mineralne i ich funkcje

 

2.1 Cenne składniki w ziarnach zbóż

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

 

3. Wartość odżywcza i lecznicza żywności

Kaloryczność a wartość odżywcza pokarmów

Ocena wartości odżywczej wybranych produktów

Najbardziej wartościowe składniki w produktach spożywczych

Gęstość odżywcza pokarmu

Potrawy naturalne i ich zalety

 

3.1 Lecznicze i regeneracyjne właściwości pożywienia

Ciemnozielone warzywa skuteczną ochroną przed chorobami

Ryby i ich tłuszcze niezbędne dla zdrowia

 

4. Najcenniejsze wartości warzyw i owoców

Owoce jagodowe bogate w witaminę C i inne składniki

Warzywa cebulowe i ich wartości

Rośliny strączkowe i ich właściwości lecznicze

Marchew, karotenoidy oraz witamina A

Cenne produkty owsiane a cholesterol

Owoce wiśni, czereśni i stany zapalne

 

4.1 Niedoceniane wartości wielu warzyw i owoców

 

4.2 Pokarm bogaty w błonnik cennym składnikiem żywności

Lecznicze właściwości kiełków zbóż i innych roślin

 

4.3 Suplementacja witamin i innych substancji w leczeniu chorób

 

4.4 Zwalczanie bakterii, wirusów i innych mikroorganizmów

 

5. Prawidłowe odżywianie organizmu

 

5.1 Główne zasady zdrowego żywienia

 

5.2 Wybór i łączenie pokarmów

Dieta dla osób z nadwagą, chorych i starszych

Wegetarianizm a zdrowie

Inne ważniejsze diety

 

5.3 Proces starzenia się i długość życia

 

5.4 Poglądy na żywienie w przeszłości i religii

Sposób odżywiania według wybitnych osób

 

5.5 Znaczenie enzymów pokarmowych i ich funkcje

Aktywność enzymów w procesach metabolicznych

Enzymy jako przeciwutleniacze

 

Część II: Terapia chorób przez żywność

 

6. Związek grup krwi z odżywianiem i zdrowiem

Wpływ grupy krwi na układ pokarmowy, metabolizm i odporność

 

6.1 Diety dla czterech grup krwi

Sposób odżywiania grupy krwi 0 – myśliwych

Dieta dla grupy krwi A – rolniczej

Odżywianie zgodne z grupą krwi B

Dieta dla nowoczesnej grupy krwi AB

 

7. Leczenie chorób cywilizacyjnych przez żywność i witaminy

 

7.1 Leczenie chorób cywilizacyjnych w XX wieku i obecnie

Terapia chorób przewlekłych dr. Maxa Gersona

Szkoła zdrowego żywienia dr. Maximiliana Bircher-Bennera

 

7.2 Najnowsze terapie chorób przewlekłych

Leczenie chorób metodą dr. Gersona przez jego córkę Charlotte

Terapia chorób serca i naczyń dr. Deana Ornisha

Leczenie chorób wysokoodżywczą dietą dr. J. Fuhrmana

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

 

7.3 Leczenie chorób sercowo-naczyniowych dietą i suplementami

Cholesterol i jego kontrola za pomocą diety

Zapobieganie zakrzepom i zatorom

Dusznica bolesna (angina pectoris)

Zastoinowa niewydolność serca

Profilaktyka chorób serca i naczyń

 

7.4 Choroby układu pokarmowego

Stany zapalne i nieżyt żołądka

Choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego

 

7.5 Choroby narządów oddychania

Grypa i choroby infekcyjne

Angina i jej leczenie

Dychawica oskrzelowa – astma

Ostre potrawy i przyprawy w chorobach układu oddechowego

 

7.6 Cukrzyca i jej leczenie

Terapia w cukrzycy typu 2

 

7.7 Osteoporoza i bolesne problemy z kręgosłupem

Zapobieganie osteoporozie i schorzeniom kręgosłupa

 

7.8 Choroby nowotworowe

Witaminy niezbędne w leczeniu raka

Związki mineralne a zwalczanie nowotworów

Pełnowartościowa dieta a leczenie raka

 

7.9 Schorzenia reumatyczne i artretyczne

Dna i skaza moczanowa oraz ich leczenie

 

7.10 Zapobieganie i leczenie chorób starszych osób

Słabsze funkcjonowanie hormonów i gorszy metabolizm

Zaburzenia sprawności umysłowej i niewydolność nerek

 

8. Prawidłowa dieta fundamentem zdrowia

Składniki wysokoodżywczej diety

Wartościowe pokarmy w diecie

Detoksykacja organizmu

Odżywcze i szkodliwe składniki diety

 

8.1 Żywność jako lekarstwo i suplement

 

Bibliografia

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8272-806-4
Rozmiar pliku: 8,0 MB

BESTSELLERY

Kategorie: