Wysokoodżywcza żywność - ebook
Wysokoodżywcza żywność - ebook
Czy wiesz, że pokarm może leczyć i zapobiegać chorobom przewlekłym? Wysokoodżywcza żywność wprowadzi cię w świat pełnowartościowych pokarmów i suplementów, które leczą schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne. Autorka dzieli się strategiami dietetycznymi opartymi na doświadczeniach zdrowotnych i nauce. Znajdziesz tu przegląd diet: rozdzielnej, wegetariańskiej i wysokobiałkowej, oraz ich wpływ na zdrowie. Dowiesz się, jak dieta bogata w wysokoodżywcze pokarmy, witaminy, minerały, probiotyki i zioła lecznicze wspiera zdrowie oraz odporność. Naturalne składniki, enzymy i fitozwiązki pomagają eliminować stany zapalne i oczyszczać organizm. Wysokoodżywcza żywność to inspiracja do przejęcia kontroli nad zdrowiem poprzez świadome wybory żywieniowe. Odkryj moc zdrowego odżywiania!
Spis treści
Wstęp
Część I : Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia
1. Zapobieganie chorobom przez żywność
1.1 Najważniejsze składniki żywności i ich znaczenie dla zdrowia
Węglowodany jako główne źródło energii
Tłuszcze i ich rola w żywieniu
Białka niezbędne do budowy i regeneracji
2. Witaminy i składniki mineralne
Witaminy konieczne dla zdrowia
Składniki mineralne i ich funkcje
2.1 Cenne składniki w ziarnach zbóż
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu
3. Wartość odżywcza i lecznicza żywności
Kaloryczność a wartość odżywcza pokarmów
Ocena wartości odżywczej wybranych produktów
Najbardziej wartościowe składniki w produktach spożywczych
Gęstość odżywcza pokarmu
Potrawy naturalne i ich zalety
3.1 Lecznicze i regeneracyjne właściwości pożywienia
Ciemnozielone warzywa skuteczną ochroną przed chorobami
Ryby i ich tłuszcze niezbędne dla zdrowia
4. Najcenniejsze wartości warzyw i owoców
Owoce jagodowe bogate w witaminę C i inne składniki
Warzywa cebulowe i ich wartości
Rośliny strączkowe i ich właściwości lecznicze
Marchew, karotenoidy oraz witamina A
Cenne produkty owsiane a cholesterol
Owoce wiśni, czereśni i stany zapalne
4.1 Niedoceniane wartości wielu warzyw i owoców
4.2 Pokarm bogaty w błonnik cennym składnikiem żywności
Lecznicze właściwości kiełków zbóż i innych roślin
4.3 Suplementacja witamin i innych substancji w leczeniu chorób
4.4 Zwalczanie bakterii, wirusów i innych mikroorganizmów
5. Prawidłowe odżywianie organizmu
5.1 Główne zasady zdrowego żywienia
5.2 Wybór i łączenie pokarmów
Dieta dla osób z nadwagą, chorych i starszych
Wegetarianizm a zdrowie
Inne ważniejsze diety
5.3 Proces starzenia się i długość życia
5.4 Poglądy na żywienie w przeszłości i religii
Sposób odżywiania według wybitnych osób
5.5 Znaczenie enzymów pokarmowych i ich funkcje
Aktywność enzymów w procesach metabolicznych
Enzymy jako przeciwutleniacze
Część II: Terapia chorób przez żywność
6. Związek grup krwi z odżywianiem i zdrowiem
Wpływ grupy krwi na układ pokarmowy, metabolizm i odporność
6.1 Diety dla czterech grup krwi
Sposób odżywiania grupy krwi 0 – myśliwych
Dieta dla grupy krwi A – rolniczej
Odżywianie zgodne z grupą krwi B
Dieta dla nowoczesnej grupy krwi AB
7. Leczenie chorób cywilizacyjnych przez żywność i witaminy
7.1 Leczenie chorób cywilizacyjnych w XX wieku i obecnie
Terapia chorób przewlekłych dr. Maxa Gersona
Szkoła zdrowego żywienia dr. Maximiliana Bircher-Bennera
7.2 Najnowsze terapie chorób przewlekłych
Leczenie chorób metodą dr. Gersona przez jego córkę Charlotte
Terapia chorób serca i naczyń dr. Deana Ornisha
Leczenie chorób wysokoodżywczą dietą dr. J. Fuhrmana
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej
7.3 Leczenie chorób sercowo-naczyniowych dietą i suplementami
Cholesterol i jego kontrola za pomocą diety
Zapobieganie zakrzepom i zatorom
Dusznica bolesna (angina pectoris)
Zastoinowa niewydolność serca
Profilaktyka chorób serca i naczyń
7.4 Choroby układu pokarmowego
Stany zapalne i nieżyt żołądka
Choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
7.5 Choroby narządów oddychania
Grypa i choroby infekcyjne
Angina i jej leczenie
Dychawica oskrzelowa – astma
Ostre potrawy i przyprawy w chorobach układu oddechowego
7.6 Cukrzyca i jej leczenie
Terapia w cukrzycy typu 2
7.7 Osteoporoza i bolesne problemy z kręgosłupem
Zapobieganie osteoporozie i schorzeniom kręgosłupa
7.8 Choroby nowotworowe
Witaminy niezbędne w leczeniu raka
Związki mineralne a zwalczanie nowotworów
Pełnowartościowa dieta a leczenie raka
7.9 Schorzenia reumatyczne i artretyczne
Dna i skaza moczanowa oraz ich leczenie
7.10 Zapobieganie i leczenie chorób starszych osób
Słabsze funkcjonowanie hormonów i gorszy metabolizm
Zaburzenia sprawności umysłowej i niewydolność nerek
8. Prawidłowa dieta fundamentem zdrowia
Składniki wysokoodżywczej diety
Wartościowe pokarmy w diecie
Detoksykacja organizmu
Odżywcze i szkodliwe składniki diety
8.1 Żywność jako lekarstwo i suplement
Bibliografia
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8272-806-4 |
Rozmiar pliku: | 8,0 MB |