Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Z daleka od mleka. - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
16 października 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
34,30

Z daleka od mleka. - ebook

Picie mleka oraz spożywanie jego przetworów stanowi poważne zagrożenie dla naszego organizmu. Przekonuje o tym znana i ceniona naturoterapeutka, dietetyczka i osteopatka. Przedstawia szereg informacji na temat szkodliwości nabiału popartych światowymi badaniami naukowymi. Udowadnia, że zawarte w mleku składniki (kazeina, laktoza, cukry zwierzęce) powodują uszkodzenie narządów wewnętrznych oraz nieodwracalne zmiany w układzie krążenia i kostnym. Informuje także, że wbrew powszechnym opiniom, mleko nie wzmacnia kości, a je osłabia. Z racji tego, że mleko krowie jest niezdrowe, proponuje proste metody na samodzielne sporządzenie mleka roślinnego, mieszanki bezmlecznej dla niemowląt oraz wiele przepisów diety bezmlecznej i bezglutenowej. Bądź świadomy, wybierz zdrowie.

Spis treści

Wstęp

Historia mlecznego nałogu

Różnice między mlekiem ludzkim i mlekiem innych gatunków

Chińska medycyna a mleko

Niebezpieczna kazeina

Mleczne narkotyki, kazomorfiny

Biała trucizna

Alergia na mleko i jego przetwory i ich nietolerancja

Różnica między alergią na mleko i jego przetwory a ich nietolerancją

Wpływ spożywania mleka na osoby z autyzmem

Wpływ konsumpcji mleka na choroby serca i układu krążenia

Choroby serca a mleko

Choroby wieku dziecięcego a mleko

Kolka u niemowląt

Krwawienie z przewodu pokarmowego u niemowląt

Zaparcia

Astma oskrzelowa

Zapalenie uszu

Nagła śmierć łóżeczkowa

Niebezpieczeństwo picia mleka w każdym wieku

Konsumpcja mleka ryzykiem powstawania nowotworów

Wpływ konsumpcji mleka i jego przetworów na występowanie zaburzeń psychicznych i dysfunkcję układu nerwowego

Depresja

Schizofrenia, depresja dwubiegunowa (Bipolar), psychoza maniakalno-depresyjna

Choroba Alzheimera i destrukcyjny wpływ kazeiny na mózg

Choroba Parkinsona

Choroby z autoagresji (autoimmunologiczne) a mleko

Stwardnienie rozsiane a nietolerancja mleka

Choroba Leśniowskiego-Crohna

Reumatoidalne zapalenie stawów – gościec przewlekły

Celiakia – choroba trzewna

Cukrzyca młodzieńcza

Objawy cukrzycy młodzieńczej

Wpływ konsumpcji mleka i jego przetworów na zachorowalność na cukrzycę młodzieńczą

Autoimmunologiczna reakcja w organizmie pod wpływem beta-kazomorfiny 7

Osteoporoza – epidemia XXI wieku

Wpływ konsumpcji mleka i jego przetworów na degenerację tkanki kostnej

Informacje związane z zapobieganiem i leczeniem osteoporozy

Magnez w leczeniu osteoporozy

Witamina K w leczeniu osteoporozy

Witamina D3 w leczeniu osteoporozy

Zalecenia ogólne dla osób z osteoporozą i osteopenią według dr Levy

Przepisy dla diety bezmlecznej

Mleko roślinne

Zupy

Dania obiadowe

Potrawy z ryb

Surówki i sałatki

Chleby

Ciasta i desery

Podziękowania

Bibliografia

Kategoria: Zdrowie i uroda
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8168-869-7
Rozmiar pliku: 3,5 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

PRZEDMOWA

Książkę Bożeny Przyjemskiej „Z daleka od mleka”, jak również jej poprzednią książkę „Niebezpieczne zboża”, przeczytałam z wielkim zainteresowaniem. Autorka zadała sobie wiele trudu, żeby przedstawić ogrom druzgocących argumentów przeciwko spożywaniu mleka, a wcześniej też glutenu. Potwierdzam słuszność tych tez. Od około 10 lat, kiedy to wprowadziliśmy testy na nietolerancję pokarmową u kuracjuszy będących na diecie warzywno-owocowej, nietolerancja kazeiny mleka i glutenu zbóż okazała się być najczęstsza, a eliminacja tych białek z diety w wielu przypadkach dawała trwałą poprawę zdrowia. Nawet przed około 100 laty słynny szwajcarski lekarz dr Bricher Benner proroczo odradzał picie mleka krowiego, w zamian proponując mleko roślinne. Uważam, że książkę tę powinni przeczytać nie tylko potencjalni pacjenci, ale także lekarze, aby móc zwiększyć skuteczność leczenia i wspólnie cieszyć się zdrowiem.

– dr Ewa Dąbrowska,

autorka diety warzywno-owocowej

i książki Ciało i ducha ratujmy żywieniemZ DALEKA OD MLEKA!

Jeszcze 15 lat temu byłem narkomanem krowy, czyli picia i jedzenia nabiału. Książka pt. „Mleko, cichy zabójca” uratowała mi życie. Obecne opracowanie nie ma sobie równego w najnowszej literaturze, zwłaszcza polskiej. Jestem przekonany, że guru odżywiania T. C. Campbell z ogromnym zainteresowaniem również przeczyta cały materiał.

Większość wegetarian nadal spożywa nabiał. Są tzw. „śmieciowi wegetarianie” (plus produkty pszeniczne i przetworzone). Co można zrobić?

Przestać spożywać nabiał. Wszystkie ssaki piją mleko matki. My pijemy od krowy, nie będąc krowami. Jest to jedna z cywilizacyjnych pomyłek ludzkości. Każdy z rozdziałów jest niezwykle interesujący. Wykazanie związku między piciem mleka a częstszym występowaniem chociażby stwardnienia rozsianego stawia Autorkę poza wieloma paradygmatami nauki! Zalecanie jeszcze większego dziennego spożycia mleka w przypadku osteoporozy jest błędem w sztuce lekarskiej. Karmienie krowim mlekiem dzieci i młodzieży to już problem rangi prawie państwowej. Ukazanie się takiej książki w języku polskim jest wydarzeniem naukowym ogromnej wagi. Nie tylko trzeba polecać zainteresowanie tą lekturą, trzeba ją mieć w swojej bibliotece domowej. Piękny tytuł: Z daleka od mleka. Osobiście bardzo dziękuję.

– dr Eugeniusz SiwikALERGIA NA MLEKO I JEGO PRZETWORY I ICH NIETOLERANCJA

Badania wykazały, że najczęstszą przyczyną astmy, zapaleń ucha wewnętrznego, przeziębień i innych problemów zdrowotnych u dzieci i dorosłych jest uczulenie na mleko albo jego nietolerancja. Mleko krowie zawiera ponad 30 białek, z których każde może być przyczyną alergii. Najczęściej powoduje ją kazeina, znacznie rzadziej ‒ pozostałe białka serwatkowe. Według statystyk w Polsce alergia na białko mleka krowiego występuje u 7 proc. niemowląt karmionych sztucznie i u 1,8 proc. karmionych naturalnie.

Moja córka w wieku 6 tygodni przeszła śródmiąższowe zapalenie płuc. Objawami, które mnie zaniepokoiły, były tarcie noska i przyspieszony oddech. Osłuchowo nic nie można było stwierdzić, dopiero prześwietlenie potwierdziło moje przypuszczenia. Zawisła nad nami groźba szpitala. Trzeba jej było podać silny antybiotyk, który pomógł w zlikwidowaniu infekcji, ale uszkodził jelita i zniszczył florę bakteryjną. 30 lat temu moja wiedza na temat znaczenia flory bakteryjnej była bardzo znikoma. Z powodu czterokrotnego zapalenia piersi karmiłam ją tylko przez 6 tygodni, co na pewno nie pomogło w odbudowaniu odporności. Jako dziecko miała dużo różnych problemów, które wskazywały na uczulenie na kazeinę, ale w tamtych czasach nie umiałam odczytać sygnałów, które wysyłał mi jej organizm. Zapalenie uszu, kłopoty ze spaniem, wyprysk atopowy, częste przeziębienia – teraz już wiem na pewno, że były to objawy alergii pokarmowej na mleko, a wyłączenie go z jadłospisu oszczędziłoby mojemu dziecku chorób i cierpień.

„Alergia jest odpowiedzią tkankową na oddziaływanie różnych obcych substancji określanych mianem alergen, polegającą na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji – mediatorów stanu zapalnego. W reakcjach alergicznych uczestniczy układ immunologiczny, jego komórki, np. limfocyty T, granulocyty kwasochłonne (eozynofile) oraz komórki tuczne (mastocyty). Istotną rolę w alergicznych odczynach odgrywają przeciwciała – immunoglobuliny klasy (IgE). Reakcja alergiczna może nastąpić po spożyciu nawet śladowych ilości produktu, a objawy pojawiają się w ciągu 24-72 godzin. Mleko krowie zawiera ponad 200 antygenów, z których 25 jest znane jako alergeny. Najbardziej niebezpieczne są: białka – kazeina i betalaktoglobulina, to one są najczęstszą przyczyną alergii.

Alergia na mleko krowie w wymiarze epidemii pojawiła się w latach 50., kiedy to specjaliści przemysłu spożywczego zaczęli produkować na masową skalę mieszanki zawierające mleko krowie i wprowadzać je do żywienia niemowląt w miejsce pokarmu kobiecego. Pierwsze doniesienia na temat masowego występowania alergii u niemowląt zaczęły pojawiać się od 1951 roku, prawie natychmiast po wprowadzeniu mieszanek.

Dawniej kobiety karmiły dzieci do 3. roku życia, a jeżeli matka z jakiegoś powodu nie mogła czy nie chciała karmić oseska, wynajmowano mamkę, kobietę, która karmiła swoje dziecko i użyczała pokarmu innemu noworodkowi. Taką panią nazywano też mleczną matką.

Objawy kliniczne alergii na mleko krowie u niemowląt i dzieci są bardzo zróżnicowane, mogą dotyczyć pojedynczych narządów albo całych układów i są to: kolka, ulewanie, wymioty, brak apetytu, biegunka, wodniste, tryskające stolce (często z domieszką śluzu i krwi), chroniczny katar, duszność, suchy kaszel, częste zapalenia ucha, szorstka skóra i zaczerwienione policzki, silna, trudna do zlikwidowania ciemieniucha, wysypka w zgięciach łokciowych i pod kolanami, pękanie skóry w okolicy płatka ucha, a także pokrzywka, wyprysk niemowlęcy, obrzęk naczynioruchowy, atopowe zapalenie skóry, zapalenia oskrzeli, katar alergiczny oraz nawracające zapalenia uszu. W sytuacjach bardzo silnej alergii może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, który zagraża życiu dziecka. Poniżej podaję objawy, które wymagają natychmiastowego podania leków ratujących życie. Są to: obrzęk warg, języka, krtani, skurcz oskrzeli, duszność, pokrzywka występująca na skórze, pogarszanie stanu ogólnego dziecka, spadek ciśnienia krwi, utrata świadomości, zapaść, drgawki. Jak podają statystyki, alergia na mleko zaczyna się we wczesnym niemowlęctwie i występuje u 70 proc. całej populacji. Większość podanych poniżej objawów leczona jest przez różnych specjalistów, którzy zamiast zalecić zrezygnowanie z produktów alergizujących takich jak gluten i kazeina, wypisują recepty na domniemane dolegliwości. Zmiana diety jest pierwszym krokiem do wyzdrowienia. Alergia na mleko ma różne oblicza i pojawić się może kilka dni po spożyciu produktu zawierającego alergen. Poniżej podaję listę objawów, które w wielu przypadkach nie są kojarzone z alergią na mleko lub jego nietolerancją. Są to: ciemne obwódki wokół oczu, bladość skóry, egzema, pokrzywka, trądzik, obrzęk naczyniowo-ruchowy (obrzęk warg), łysienie plackowate i wypadanie włosów, bladość skóry, obfite pocenie się, afty, atonia żołądka, wymioty, zapalenie jelit, refluks, zakłócenia we wchłanianiu pokarmu, brak apetytu, wrzody żołądka, biegunka, zaparcia, bóle w okolicy jamy brzusznej, gazy, hemoroidy, krwawienie z odbytu, astma, częste przeziębienia, katar, kaszel, krup ‒ szczekające zapalenie krtani, zapalenie górnych dróg oddechowych, nawracające zapalenie płuc, obrzęk śluzówki jamy nosowej, krwawienie z nosa, wodnisty wyciek z nosa, zapalenie gardła, zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha środkowego i wewnętrznego, alergiczne zapalenie spojówki (czerwone oczy), anemia, ból głowy i migrena, choroba serca, zaburzenia rytmu serca, serce płucne, dyskomfort w układzie mięśniowo-szkieletowym, małopłytkowość, mimowolne moczenie nocne, zespół nerczycowy, zapalenie pęcherza, drażliwość, nadpobudliwość, zaburzenia zachowania, napięcie, objawy reumatyczne, przykry zapach z ust, zaburzenia wzrostu i rozwoju, objaw ciągłego zmęczenia, upławy.

Według strony internetowej poświęconej alergii na mleko, osoby ze zdiagnozowanym uczuleniem powinny nosić ze sobą zestaw przeciwwstrząsowy na wypadek wstrząsu anafilaktycznego.

Wiele badań i publikacji potwierdza występowanie alergii na mleko krowie i jego przetwory. Artykuł pt. „Wpływ wyizolowanych z mleka białek na alergiczne dzieci” (Oral Challenge with Milk and Isolated Milk Proteins in Allergic Children) ukazał się w magazynie American Academy of Pediatrics z 24 kwietnia 1963 roku.

Grupa naukowców przeprowadziła badania na Wydziale Pediatrii Uniwersytetu w Teksasie (Department of Pediatrics, University of Texas Medical Branch, Galveston, Texas).

U 89 dzieci, które zostały poddane badaniom, stwierdzono silną alergię na białka znajdujące się w mleku krowim. Większość z nich została zdiagnozowana przed upływem drugiego roku życia. Alergia pojawiła się w pierwszych miesiącach życia u 77 proc. dzieci i były to wymioty, biegunka, bóle brzucha, astma, zapalenie nerek, wyprysk atopowy. Kilkoro pacjentów miało objawy neurologiczne, a także pokrzywkę i wstrząs anafilaktyczny. Reakcję na mleko podawane w pożywieniu wykazywało 78 proc. badanych. U niektórych pacjentów objawy alergiczne pojawiały się już po 12-24 godzinach od podania mleka. W niektórych przypadkach reakcja nastąpiła po dwóch minutach, a w niektórych ‒ po dwóch dniach. Silna reakcja alergiczna na minimalną ilość mleka pojawiała się u pacjentów, którzy mieli silną reakcję alergiczną zdiagnozowaną wcześniej. Pięćdziesięciu pięciu pacjentom podano czystą kazeinę, alfa-laktoglobulinę, beta-laktoglobulinę i albuminę zawartą w 100 mililitrach odtłuszczonego mleka. Wszyscy badani wykazali odczyn alergiczny na mleko zawierające wymienione białka. Na kazeinę zareagowało 57 proc., 51 proc. ‒ na laktoglobulinę, 66 proc. ‒ na alfa-laktoglobulinę. Po prowokacji mlekiem podanym pacjentom okazało się, że u 13 proc. wywołało ono uczulenie na albuminę.

Doktor Jonathan Brostoff, który jest autorytetem w dziedzinie alergii pokarmowych na Królewskim College’u w Londynie, powiedział, że jeżeli wyłączy się mleko z diety, czujemy się znacznie lepiej. Dr James Breneman, były prezydent Amerykańskiej Akademii Alergii, Astmy i Immunologii, stwierdził, że 60 proc. Amerykanów cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Opublikował on doniesienie na ten temat w Lancecie, gdzie nazywa alergie na mleko „wielką niezdiagnozowaną”. W 28 numerze miesięcznika Contact Dermatitis z 1993 roku autor Deblaz opisuje wstrząs anafilaktyczny, który zdarzył się 33-letniej pacjentce w czasie sztucznej inseminacji spermą męża. Pięć minut po inseminacji pojawiły się kłopoty z oddychaniem, astma, wymioty, swędzenie, obrzęki powiek i ust. Reakcja została wywołana przez kazeinę, która została użyta do przygotowania pożywki dla plemników. Podobna historia wstrząsu anafilaktycznego u siedmioletniego chłopca została opisana w Pediatric Annals. Chłopiec został poczęstowany rosołem, w którym znalazła się kazeina. Dziecko miało kłopoty z oddychaniem, zsiniało, miało zaburzenia pracy serca. Objawy te zagrażały jego życiu, chłopiec musiał być natychmiast hospitalizowany. Alergia na mleko może wywołać bóle migrenowe i silne bóle głowy. 34-letni pacjent od dziecka cierpiał na silne migrenowe bóle głowy, a badania nie wykazywały żadnych anomalii w mózgu. Leki przeciwbólowe nie pomagały. Po odstawieniu mleka i jego przetworów bóle ustąpiły i nigdy więcej się nie pojawiły. Aż strach pomyśleć, ilu pacjentów jest nieprawidłowo zdiagnozowanych i karmionych „lekami przeciwbólowymi”, często również antydepresyjnymi, które nie dość, że nie pomagają, to jeszcze niszczą organizm. Dr Ratner w 9 numerze magazynu Israel Journal of Medical Sciences z 1983 roku publikuje badania przeprowadzone na 33 pacjentach z bólami głowy i 44 pacjentach z astmą. Badani wykazali bardzo dużą poprawę po usunięciu z diety mleka i jego przetworów. W tym samym roku w magazynie medycznym Lancet opublikował on wyniki badań 93 pacjentów z bardzo silną migreną – eliminacja kazeiny z mleka uwolniła badanych od migreny.

Tysiące Amerykanów cierpi z powodu bólów artretycznych, a jeżeli zmieni się dietę na bezmleczną i bezglutenową, bóle mijają bezpowrotnie. W numerze 282 British Medical Journal z roku 1988 opisana została historia 38-letniej kobiety z silnymi bólami artretycznymi, leczonej przez 11 lat tradycyjnymi lekami bez większego skutku. Lekarka, która ją leczyła, poprosiła o konsultację swojego kolegę, który dokładnie przeprowadził wywiad dotyczący diety. Okazało się, że pacjentka bardzo lubiła ser i spożywała go około 0,5 kg dziennie. Lekarz polecił wyeliminowanie z diety mleka i wszystkich jego przetworów. Efekt był szokujący – w ciągu dwóch tygodni bóle zaczęły się zmniejszać i w końcu ustąpiły po kilku miesiącach. Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne zostały odstawione. Po kilku miesiącach, żeby przekonać się, że to właśnie kazeina zawarta w mleku była powodem wszystkich symptomów, lekarz polecił włączenie do jadłospisu mleka krowiego i jego przetworów.

W ciągu 24 godzin powróciły u pacjentki silne bóle stawów, słabość mięśni dłoni i obrzęki. Wszystkie objawy zniknęły po odstawieniu mleka i jego przetworów. Stało się oczywiste, że to uczulenie na mleko wywoływało objawy artretyzmu.

Niektóre noworodki mogą mieć alergię na mleko matki, zwłaszcza jeżeli matka karmiąca odżywia się mlekiem krowim i jego przetworami. W 2004 roku zrobiono test na 11 dzieciach uczulonych na mleko i opublikowano dane w 7 numerze Medical Journal of Australia. Był to test skórny i dotyczył dwóch rodzajów mleka z kazeiną typu A1 i A2 – nie odnaleziono żadnej różnicy, odczyn był taki sam. W 2006 roku Zoghbi, Trampette i współpracownicy opublikowali w American Journal of Physiology Gastrointerlan and Liver Physiology badania stwierdzające, że obecność kazomorfin w mleku powoduje wytwarzanie śluzu w gardle i nosie, co chińscy lekarze zaobserwowali kilka tysięcy lat temu.

Różnica między alergią na mleko i jego przetwory i ich nietolerancjąKONSUMPCJA MLEKA RYZYKIEM POWSTAWANIA NOWOTWORÓW

O raku piersi Dorota dowiedziała się zupełnie przypadkowo. Rutynowe badania u ginekologa z badaniem piersi wykryły mały, twardy guzek w prawej górnej części lewej piersi. Szczegółowe badania i biopsja potwierdziły podejrzenia pani doktor. Badania laboratoryjne na poziom IGF-I insulinopodobnego czynnika wzrostu wykazały znaczne jego podwyższenie. Podczas operacji chirurgicznej usunięto zmianę, która okazała się złośliwa. Dorota cierpiała też od dzieciństwa na astmę i spadki energii. Usunięcie z diety mleka, produktów mlecznych i zbożowych wyzwoliły Dorotę z napadów astmy. Po roku stosowania diety zbadano poziom IGF-I i zauważono znaczny jego spadek. Minęło 8 lat od operacji, a kontrolne badania organizmu nie wskazują na jakiekolwiek przerzuty. Wróciło doskonałe samopoczucie i energia.

Od wielu lat przez różne grupy naukowców prowadzone są badania na temat wpływu diety na wzrost zachorowalności na nowotwory. Dieta obfitująca w mleko i jego przetwory niesie duże ryzyko chorób nowotworowych z powodu czynników karcynogennych. Badania na temat wpływu konsumpcji mleka i jego przetworów na częstość występowania nowotworów przeprowadzono w Word Cancer Research and American Institute for Cancer Research w 1997 roku przez kilka niezależnych grup badawczych. Stwierdzono wpływ konsumpcji mleka i jego przetworów na wysoki poziom IGF-I – insulinopodobnego czynnika wzrostu, który jest jedną z przyczyn powstania nowotworów.

Hormon IGF-I występuje u krów i ludzi, jest cząstką zbudowaną z kilkunastu aminokwasów, która stymuluje wzrost i rozmnażanie komórek. Hormon ten jest bardzo aktywny u dziewczynek w okresie dojrzewania. Pobudza wzrost gruczołów piersiowych. W tym czasie jego poziom jest dosyć wysoki. W dorosłym życiu poziom hormonu spada. W mleku krowim utrzymuje się wysoki poziom hormonu, zwłaszcza kiedy podaje się krowom syntetyczny hormon rBGH zwiększający produkcję mleka. Wymienione hormony działają synergicznie i są jedną z przyczyn występowania raka piersi. Udowodniono też, że białko zwierzęce, a w szczególności mleko i jego przetwory, podnosi poziom IGF-I we krwi. U mężczyzn z rakiem prostaty i u kobiet z rakiem piersi poziom tego czynnika jest znacznie podwyższony w porównaniu z osobami zdrowymi. Aktualne badania na grupie ochotników dowiodły, że picie raz dziennie szklanki odtłuszczonego mleka przez 12 tygodni podnosi insulinopodobny czynnik aż o 10 proc., czyli podnosi też ryzyko wystąpienia raka.

Rak piersi zbiera na całym świecie śmiertelne żniwo, dlatego wiele placówek naukowych zajmuje się badaniem przyczyn jego powstania. Badania diety i jej wpływu na zachorowalność na raka piersi przeprowadziły Women’s Hospital i Harvard Medical School w Bostonie. Uczestniczyło w nim 90 000 kobiet przed menstruacją. Badania wykazały wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi spowodowane dietą obfitującą w białko zwierzęce w postaci mięsa, mleka i przetworów mlecznych. Wyniki badań zostały opublikowane w Journal of the National Cancer Institute.

Podobne badania zostały wykonane w październiku 2004 roku przez Harvard Medical School, uczestniczyła w nich grupa 100 000 kobiet w wieku od 26. do 46. roku życia. Badania wykazały, że kobiety, u których w diecie przeważają białka zwierzęce w postaci mięsa, mleka i jego przetworów, trzykrotnie częściej chorują na raka piersi niż kobiety, w diecie których przeważają warzywa.

Znana brytyjska profesor Jane Plant w 1998 roku zachorowała na raka piersi. Profesor Plant przeprowadziła własne badania i doszła do wniosku, że należy zmienić dietę. Wyeliminowała więc mleko i jego przetwory. Po kilku dniach duży guzek piersi zaczął maleć, a po sześciu tygodniach był trudno wyczuwalny. Swoje doświadczenia opisała w inspirującej książce pod tytułem „Your Life in Your Hands”. To, że poziom hormonów występujących w mleku jest przyczyną nagłego wzrostu komórek nowotworowych, udowodnił eksperyment wykonany w 2000 roku. Grupa ochotników przez 4 tygodnie wypijała ćwierć litra mleka. Po zbadaniu poziomu IGF-I we krwi okazało się, że był on znacznie podwyższony. Inna grupa ochotników przez cztery tygodnie spożywała taką samą ilość mleka sojowego i również u nich po zbadaniu poziomu IGF-I we krwi okazał się on podniesiony. Wyniki badań otrzymane w tym eksperymencie doprowadziły badaczy do wniosku, że to białko i duża ilość kalorii spowodowały podniesienie insulinopodobnego czynnika wzrostu. Moim zdaniem mleko sojowe jest szkodliwe pod wieloma względami, nie zdziwiły mnie więc wyniki amerykańskich badań. Dr T. Colin Campbell, znany ze swoich wystąpień propagator zdrowia, naukowiec, autor kilku książek, opublikował kilka prac na temat szkodliwości białka zwierzęcego.

Badania dr Campbella dotyczyły szkodliwości kazeiny, która według uczonego jest jedną z ważnych przyczyn powstawania nowotworów.

Badania prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych karmionych mlekiem krowim zwróciły uwagę na karcynogenne aflatoksyny (toksyczne metabolity wytwarzane przez grzyby) znajdujące się w mleku, były one powodem raka wątroby.

Dr T. Colin Campbell i E. J. Hawrylowicz, biochemik i dyrektor Mercy Hospital and Medical Center w Chicago, przeprowadzili sesję eksperymentów na zwierzętach laboratoryjnych i doszli do wniosku, że kazeina podana w karmie częściej wywoływała raka piersi niż białko pochodzące z soi.

Wysoka konsumpcja mleka niesie też ze sobą zagrożenie rakiem jajników – cichym mordercą tysięcy kobiet.

Badania na ten temat prowadziła Harvard School of Public Health, a wyniki były zaskakujące: kobiety pijące odtłuszczone mleko w ilości 2-3 szklanek dziennie były aż 44 proc. bardziej narażone na wystąpienie raka jajników w porównaniu z kobietami, które mleka nie piły.

W miesięczniku American Journal of Epidemiology można znaleźć doniesienie na temat korelacji między konsumpcją mleka a ryzykiem wystąpienia raka jajników.

Badania statystyczne trwające 13 lat, w których brało udział 60 000 kobiet, prowadzono w Szwecji. Według tych badań ryzyko wystąpienia raka jajnika wzrastało o 50 proc. u kobiet pijących mleko krowie. Dane opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.

Ginekolog dr Gramer twierdzi, że galaktoza, która powstaje w wyniku rozkładania laktozy, jest czynnikiem uszkadzającym jajniki.

U mężczyzn wysoki poziom IGF-I i rBGH jest przyczyną zwiększonego ryzyka raka prostaty, artykuł na ten temat ukazał się International Journal of Cancer. W badaniu tym uczestniczyło 320 mężczyzn, u których zdiagnozowano raka prostaty, i 240 mężczyzn wolnych od raka. Po wnikliwej analizie diety obu grup stwierdzono, że to konsumpcja mleka podnosi w znacznym stopniu ryzyko występowania raka. Badania 44 tysięcy mężczyzn prowadzone przez lekarzy domowych, którzy zwracali uwagę na dietę pacjenta, dowiodły, że konsumpcja mleka i jego przetworów podnosi ryzyko raka prostaty aż o 70 proc.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: