-
Blog
- Recenzje
- |
- Wywiady
- |
- Wokół książek
- |
- Porady
Insulinooporność – przegląd e-booków z poradami i przepisami
Insulinooporność to zaburzenie objawiające się obniżoną wrażliwością organizmu na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi. Nawet 10 milionów Polaków może być dotkniętych tym problemem. W celu prowadzenia skutecznej walki z zaburzeniem konieczna jest zmiana stylu życia. Niezbędne okazuje się zrozumienie procesów, jakie zachodzą w organizmie osób z nieprawidłowo funkcjonującą gospodarką cukrowo-insulinową, a także stosowanie odpowiednio dobranej diety. W związku z tym warto zapoznać się z przydatnymi książkami o insulinooporności. Publikacje te są pełne nie tylko przedstawionych prostym językiem medycznych informacji, ale i praktycznych porad i przepisów kulinarnych.
Zrozumieć insulinooporność – dr n. m. Maciej Jędrzejowski
Insulinooporność to poważny współczesny problem, który może prowadzić do otyłości, stłuszczenia wątroby, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu 2. Może dotyczyć nas samych, ale również naszych bliskich. Endokrynolog i specjalista chorób wewnętrznych – dr n. m. Maciej Jędrzejowski – w swojej książce Zrozumieć insulinooporność przybliża czytelnikom przyczyny oraz objawy insulinooporności.
Autor przedstawia działanie gospodarki hormonalnej i wyjaśnia, w jaki sposób hormony regulują tkankę tłuszczową. Publikacja ta pomaga czytelnikom zgłębić wiedzę na temat zaburzenia. Znajdują się w niej również informacje na temat tego, jak leczyć insulinooporność. Dr Jędrzejowski dzieli się z odbiorcami przydatnymi poradami dotyczącymi zmiany stylu życia i odnalezienia się w nowej rzeczywistości.
Ach, ten cukier! Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości – Anna Reguła
Stawianie pierwszych kroków na drodze do zwalczenia insulinooporności nie jest łatwe. Osoby z zaburzeniem muszą przyswoić i zrozumieć wiele zagadnień medycznych. Gdy mechanizmy działania gospodarki hormonalnej stają się w końcu jasne, nadchodzi czas na wdrażanie w życie zdrowych nawyków żywieniowych. W takim momencie warto sięgnąć po książkę Anny Reguły Ach, ten cukier! Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości.
W sieci nietrudno trafić na nieprawdziwe i niezweryfikowane informacje na temat diety w insulinooporności. Łatwo pogubić się w tym, które „zdrowsze” zamienniki są rzeczywiście godne uwagi, i szybko można wpaść w „paranoję żywieniową”. Anna Reguła rozprawia się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi cukrzycy i insulinooporności. Dzięki tej publikacji można nauczyć się rozsądnego podejścia do diety.
Dieta w insulinooporności – Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska już nie pierwszy raz wspólnie rozprawiają się z insulinoopornością, wydając książkę na ten temat. Publikacja Dieta w insulinooporności to swego rodzaju vademecum, w którym autorki w przystępny sposób przytaczają wszystkie niezbędne informacje o zaburzeniu. Może ono dotknąć każdego i coraz częściej dotyczy młodych i aktywnych osób, a także dzieci.
Prowadzenie zdrowego stylu życia i odpowiednia dieta to najlepsza profilaktyka, ale również metoda leczenia insulinooporności. Produkty i posiłki, które na co dzień spożywamy, mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Przy rozregulowanej gospodarce cukrowo-insulinowej tworzenie codziennego jadłospisu to nie lada wyzwanie. Z książką Makarowskiej i Musiałowskiej problem znika. Autorki dzielą się z czytelnikami specjalnie opracowanym menu na 4 miesiące, z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami.
Insulinooporność. Łatwe lunchboxy – Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Jednym z najłatwiejszych sposobów na wprowadzenie w życie diety dla osób z insulinoopornością jest zakup cyklicznego cateringu pudełkowego. To rozwiązanie bardzo praktyczne, gdyż gotowe jedzenie można wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy w podróż. Jednak taki sposób żywienia jest dość drogi, a wydatki wzrastają, gdy dietę muszą stosować 2 lub 3 osoby w domu. Wówczas warto rozważyć samodzielne przygotowywanie lunchboxów.
W tym przypadku z pomocą przychodzi kolejna książka Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej – Insulinooporność. Łatwe lunchboxy. Autorki prezentują w publikacji pomysły na przyrządzanie szybkich posiłków do pracy bądź szkoły dla osób z insulinoopornością. W treści można odnaleźć przepisy na „jedzenie w pudełkach” na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację. Magdalena Makarowska podaje propozycje wegańskich i bezglutenowych zamienników, dzięki czemu receptury można modyfikować adekwatnie do swoich potrzeb. Z kolei Dominika Musiałowska stworzyła zestaw ćwiczeń, których wykonywanie umożliwia zachowanie zdrowia i utrzymanie na co dzień dobrego samopoczucia.
Słodkości w insulinooporności – Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Kolejna książka Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej, która przypadnie do gustu wielu osobom z insulinoopornością, to Słodkości w insulinooporności. Zaburzona gospodarka cukrowo-insulinowa wymaga istotnego ograniczenia cukru w diecie. Cukru, który obecny jest ciastach, batonikach i innych drobnych smakołykach. Ale jak żyć bez słodyczy? Czy tak w ogóle się da? A gdyby stworzyć alternatywną listę zdrowych i bezcukrowych przepisów dla komercyjnych słodkości? Taki spis w swej kolejnej publikacji prezentują Makarowska i Musiałowska. Na podstawie książkowych receptur można przygotować lody, batoniki, ciasta, puddingi, musy czy kremy, które nie spowodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki nim nie musimy rezygnować ze słodkości w insulinooporności.
Insulinooporność – rewolucyjny plan leczenia. Jak usprawnić metabolizm, wyeliminować otyłość brzuszną i zapobiec cukrzycy – Rob Thompson i Dana Carpender
Dr Rob Thompson to amerykański kardiolog. Od ponad 25 lat leczy pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu, cukrzycą i chorobami serca. Z kolei Dana Carpender to bestsellerowa autorka książek kulinarnych. W duecie napisali książkę Insulinooporność – rewolucyjny plan leczenia. Jak usprawnić metabolizm, wyeliminować otyłość brzuszną i zapobiec cukrzycy.
Autorzy piszą, jakie mogą być pierwsze objawy insulinooporności. Odczuwasz ciągłą ochotę na słodycze? Masz podwyższone ciśnienie? Dopada Cię ospałość? A może towarzyszy Ci otyłość brzuszna? Nie bagatelizuj tych objawów, ponieważ mogą one doprowadzić do znacznie poważniejszych powikłań i schorzeń. Rob i Dana przedstawiają cenne wskazówki, które pomagają przywrócić właściwy metabolizm i zmniejszyć zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Dzięki tej książce poznasz zasady diety niskoskrobiowej i niskocukrowej, które wesprą walkę z insulinoopornością.
Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów – Benjamin Bikman
Skuteczną walkę z insulinoopornością można zacząć wtedy, gdy pozna się istotę tego zaburzenia oraz nieprawidłowo działające mechanizmy w ludzkim organizmie. Ceniony naukowiec i profesor patofizjologii – Benjamin Bikman – w książce Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów? szczegółowo opracował najważniejsze zagadnienia dotyczące insulinooporności. Autor przedstawił także inne czynniki chorobowe negatywnie wpływające na ogólny stan ludzkiego zdrowia.
To publikacja doskonała dla tych, którzy fascynują się szeroko pojętą tematyką zdrowia i chorób cywilizacyjnych. Idealnie sprawdzi się również jako praktyczny poradnik dla osób z insulinoopornością oraz dla czytelników, którzy chcą zatroszczyć się o zdrowie swoich bliskich. Rak, choroby serca, choroba Alzheimera, otępienie czy bezpłodność ściśle wiążą się z opornością na insulinę. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat tego zaburzenia i zadbać o swoje zdrowie.
Problemy z nadwagą, otyłością brzuszną, nieustanna ochota na słodkie, wysokie ciśnienie tętnicze, senność po obfitym posiłku, zaburzenia koncentracji czy snu to alarmujące sygnały, które wysyła nam organizm. Mogą one prowadzić do cukrzycy i innych schorzeń. Książki będą pomocne w zrozumieniu zaburzenia gospodarki cukrowo-insulinowej, ale czytelnicy podejrzewający u siebie insulinooporność powinni udać się na konsultację do lekarza rodzinnego. Ten z kolei wypisze skierowanie do endokrynologa – specjalisty od zaburzeń hormonalnych – lub diabetologa, którzy zlecą wykonanie odpowiednich badań w kierunku insulinooporności.
Zainteresował Cię ten tekst? Chcesz podyskutować z innymi czytelnikami? Zaloguj się na swoje konto na Facebooku, komentuj i czytaj komentarze innych!
-
Zobacz również